1 op 7 autoschadeclaims niet afkomstig van hoofdbestuurder

1 op 7 autoschadeclaims niet afkomstig van hoofdbestuurder

1 op 7 autoschadeclaims niet afkomstig van hoofdbestuurder

Van alle autoschadeclaims wordt 14,9% gedaan door een niet-regelmatige bestuurder. Dat blijkt uit onderzoek van Lancyr naar ruim 11.000 schadeclaims van de afgelopen drie jaar. Volgens de schadeverzekeraar zetten thuiswonende kinderen hun autoverzekering vaak op naam van hun ouders.

1 op 7 autoschadeclaims niet afkomstig van hoofdbestuurder

Van de claims die niet door de hoofdbestuurder werden ingediend, werd twee derde wel gedaan door iemand met dezelfde achternaam. Volgens Lancyr kan dit de partner zijn, maar gaat het in veel gevallen ook om kinderen van de hoofdbestuurder.

Premie drukken

Iets meer dan 37% van de niet-regelmatige bestuurders die schade rijdt, is jonger dan 30. Voor Lancyr een aanwijzing dat jongeren de premie proberen te drukken door hun auto te verzekeren op naam van hun ouders. “Ook jongeren zullen vroeg of laat moeten beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren, dus het is nog meer de vraag in hoeverre zij echt geholpen zijn met een lagere premie op deze manier’’, zegt Alison Wester van de verzekeraar.

Niet alle schademeldingen van jongeren zijn van autobezitters. In de cijfers zitten ook kinderen die de auto van hun ouders hebben geleend.

Polisvoorwaarden aangepast

Lancyr heeft naar aanleiding van het onderzoek de polisvoorwaarden aangepast. Sinds deze maand zijn schades veroorzaakt door iemand anders dan de hoofdbestuurder of diens partner die op hetzelfde adres woont uitgesloten van dekking als op het moment van de gebeurtenis het kenteken van de auto niet op naam staat van de verzekeringnemer of partner. De verzekeraar checkt bij een schadeclaim daarvoor de gegevens bij de RDW.

bron:amweb.nl