DNB zeer kritisch over verbod op winstuitkering zorgverzekeraars

DNB zeer kritisch over verbod op winstuitkering zorgverzekeraars

DNB zeer kritisch over verbod op winstuitkering zorgverzekeraars

Het wetsvoorstel voor een verbod op winstuitkering van zorgverzekeraars druist in tegen het belang van verzekeraars en indirect ook tegen dat van verzekerden. Dat stelt De Nederlandsche Bank in een kritisch advies aan minister Dijsselbloem van Financiën. DNB verwacht dat door een winstverbod de solvabiliteit zal kelderen.

DNB zeer kritisch over verbod op winstuitkering zorgverzekeraars

De Tweede Kamer stemde begin dit jaar al in met een verbod op winstuitkering voor zorgverzekeraars. Binnenkort stemt de Eerste Kamer hierover. Op verzoek van de senaat vroeg minister Dijsselbloem om een analyse van DNB. Die noemt het wetsvoorstel niet alleen onduidelijk, maar ook “in de huidige vorm niet in het belang van de financiële soliditeit van de zorgverzekeraars en indirect ook niet in het belang van de verzekerden”.

Groepssolvabiliteit naar 108%

Als het wetsvoorstel betrekking zou hebben op alle huidige en toekomstige reserves, dan kan dat volgens DNB leiden tot een daling van de groepssolvabiliteit van 157% naar 108%. De reikwijdte van het wetsvoorstel is echter niet helder, schrijft DNB. Wanneer het verbod alleen geldt voor toekomstige winsten, dan is de directe impact op de solvabiliteit beperkt.

Geldt toch het slechtste scenario, dan heeft het verbod op winstuitvoering ook veel invloed op brede verzekeringsgroepen, met naast zorg ook een schade- en levenpoot. De oversolvabiliteit op de zorgverzekeringen mag dan niet langer worden meegenomen in de berekening van de totale solvabiliteit.

Premies omhoog

DNB vreest bovendien dat het wetsvoorstel de herstelmogelijkheden van zorgverzekeraars beperkt. Dat is niet bevorderlijk voor de stabiliteit van de sector, aldus de nationale bank. Het aantrekken van kapitaal wordt lastiger. De premies verhogen is dan eigenlijk het enige middel dat verzekeraars hebben om hun eigen vermogen aan te vullen.

bron: amweb.nl