Pensioenen overheidspersoneel en leraren nog niet omhoog

Pensioenen overheidspersoneel en leraren nog niet omhoog

Pensioenen overheidspersoneel en leraren nog niet omhoog

De pensioenen bij ABP gaan volgend jaar niet omhoog. Dat maakte het fonds dat pensioenen beheert voor onder meer overheidspersoneel en leraren bekend.

De meeste pensioenfondsen staan er de laatste tijd telkens iets beter voor, maar een verhoging is nog niet aan de orde. Er is niet genoeg geld voor een verhoging, benadrukte het grootste pensioenfonds van Nederland.

Het ABP had eind oktober een dekkingsgraad van 100,2 procent. Pas als die boven de 110 procent is, mogen de pensioenen worden verhoogd. De komende vijf jaar denkt het ABP niet in staat te zijn de pensioenen te verhogen.

Gevaar

De kans dat de ABP-pensioenen in 2018 omlaag moeten, is volgens het fonds erg klein geworden. Voor de jaren daarna is dat gevaar nog niet geweken. Als de dekkingsgraad tot en met 2020 onder de 104,2 procent blijft, is een verlaging zelfs onontkoombaar. De pensioenpremie gaat in 2018 wel omhoog naar 22,9 procent, waar dat dit jaar nog 21,1 procent was. Die premie worden door werkgever en werknemer gezamenlijk betaald.

bron: www.amweb.nl