Gerust op wintersportvakantie – waar moet je op letten?

Gerust op wintersportvakantie – waar moet je op letten?

Amsterdam, 28 november 2017 – Onlangs is het wintersportseizoen weer van start gegaan! In diverse skigebieden is al behoorlijk wat sneeuw gevallen. Bindt uw klant de lange latten onder, is het een echte snowboardfanaat of zoekt hij liever de rust op met een mooie langlauftocht? Alles is mogelijk. Wij geven een aantal tips voor uw klanten om optimaal te genieten van de wintersportvakantie en natuurlijk hoe hij goed verzekerd op pad kan.

Tip 1: Beweging

Wanneer uw klant niet regelmatig sport, adviseer dan een arts te raadplegen voor hij op wintersportvakantie gaat. Een aantal weken voor vertrek kan hij bijvoorbeeld gaan wandelen, joggen of fietsen. Ook van te voren oefenen in een skihal is een goed idee.

Tip 2: Uitrusting in orde maken

Het is belangrijk dat de wintersportuitrusting van uw klant in orde is. Zijn de boots nog in goede staat en is de kleding nog compleet? Ook kunt u adviseren de ski’s en snowboards te laten waxen en de bindingen af te stellen door een expert.
Bovendien kan uw klant de wintersportuitrusting markeren, zo voorkomt hij dat een medeskiër per ongeluk zijn spullen meeneemt. Er zijn ook slotjes te koop waarmee je skispullen op kunt zetten.

Tip 3: Zorg voor veiligheid en voorkom blessures

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Passende bescherming is nodig om knie- of polsletsel te voorkomen. Gaat uw klant voor het eerst op wintersport of is hij er nog niet zo bedreven in? Adviseer dan om les te nemen. Een goed aangeleerde techniek is de beste voorzorgsmaatregel om blessures en valpartijen te voorkomen. Kinderen kunnen het beste een helm dragen. Dit is in vele landen verplicht en vermindert bovendien de kans op hoofdletsel met 50%.

Tip 4: Zonbescherming

UV-straling in de bergen is erg sterk. Ook al schijnt de zon niet, de UV-straling is er wel! Wij raden daarom een goede kwaliteit zonnebril aan, om lichtintensiteit te verminderen en het netvlies te beschermen tegen de gevaren van de zon. Gebruik ook zonnebrandcrème, vooral het gezicht is belangrijk.

Tip 5: Voorkom uitdroging

Skiën en snowboarden zijn enorm lichamelijke inspanningen. Zo inspannend dat ze uitdroging kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk veel en regelmatig water te drinken tijdens deze sportieve activiteiten.

Tip 6: Wees op de hoogte van de moeilijkheidsgraad van de pistes

Als uw klant eenmaal op de lange latten staat in zijn favoriete wintersportgebied, is het fijn als hij op de hoogte is van de betekenis van de waarschuwingsborden en de moeilijkheidsgraad van de pistes. Daarbij kan hij ook rekening houden met anderen: snelheid beheersen, route vooruit plannen, opletten op skiërs die wat verder onderin skiën. De meeste ongelukken gebeuren als skiërs op elkaar botsen.

Tip 7: Buiten de piste skiën? Alleen met een gids!

Skiën buiten de piste is zeer gevaarlijk. Het is daarom aan te raden dit alleen te doen met een gids of skileraar die het gebied goed kent. Ook is een lawine-uitrusting hierbij nodig, inclusief een lawinepiep, sneeuwschep en sneeuwsonde.

Tip 8: Weet wat te doen bij een ongeval

Een goed idee is om uw klant te adviseren wat hij of zij moet doen bij een ongeval op de piste: markeer de plaats van het ongeval door de eigen ski’s in een kruis voor (bergzijde) het slachtoffer in de sneeuw te steken. Het slachtoffer meteen bedekken zodat hij of zij het niet koud krijgt. Medische hulp inroepen en slachtoffer geruststellen. Vertellen dat er hulp onderweg is.

Tip 9: Ken de pisteregels

In 1967 zijn de pisteregels opgesteld door het FIS, de Internationale Ski Federatie. Deze zijn opgesteld voor de veiligheid van skiërs. Iedereen dient goed op de hoogte te zijn van deze veiligheidsregels. Wij hebben de
tien pisteregels op een rij gezet.

Tip 10: Download wintersport apps

Welke liften en pistes zijn open? Wat is de sneeuwverwachting? Wat is de lengte van de skipistes? Wat is de gemiddelde snelheid van de laatste run? Al deze gegevens zijn te vinden in wintersport apps. Lees hierover meer op onze blog.

Tip 11: Adviseer een wintersportdekking in de verzekering

Ook al is uw klant goed voorbereid, het kan toch gebeuren dat er een (medisch) ongeluk gebeurt tijdens de wintersportvakantie. Met de Wintersportdekking en bijzondere sporten op de reisverzekering van Allianz Global Assistance is schade als gevolg van wintersport en/of bijzondere sport gedekt. Als daarnaast de dekking Medische kosten is afgesloten, dan worden ook alle medisch noodzakelijke kosten vergoed. Zelfs als uw klant off piste gaat zonder het gevaar bewust op te zoeken.

Alle tips op een rij

Wilt u deze tips delen met uw klanten? Dan kunt u deze PDF downloaden. Hierop hebben wij al deze tips in één overzicht gezet.

Bron: Allianz Global Assistance