Muizen in Markthal, knaagschade vaak niet gedekt

Muizen in Markthal, knaagschade vaak niet gedekt

Muizen in Markthal, knaagschade vaak niet gedekt

Winkeliers in de Rotterdamse Markthal die geplaagd worden door muizen hebben niet alleen te vrezen voor een boete of sluiting door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. (NVWA). De marktkooplieden hoeven vaak ook niet te rekenen op een schadevergoeding door de verzekeraar als de kleine knagers hun tanden zetten in de vaak luxueuze hapjes of in onderdelen van de winkelinventaris. Volgens het Verbond van Verzekeraars worden ondernemers meestal geacht voorzorgsmaatregelen te treffen tegen knaagschade.

Muizen in Markthal, knaagschade vaak niet gedekt

De iconische Markthal in hartje Rotterdam kwam eerder deze week in het nieuws na een bezoekje door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Aanleiding voor de controle was een eerdere spoedsluiting wegens muizenoverlast. Bij de controle van 76 ‘kramen’ werden 36 overtredingen vastgesteld, waarvan 19 betrekking hadden op de aanwezigheid van ongedierte. Zo troffen de inspecteurs op verschillende plekken muizenkeutels aan.

Boete of andere sanctie

Bij 23 overtredingen heeft de NVWA een waarschuwing gegeven. In 13 gevallen was de overtreding ernstiger of was er sprake van herhaalde overtreding. Deze ondernemers kunnen een boete of een andere sanctie verwachten. Als ultieme sanctie zou de inspectie de Markthal tijdelijk kunnen sluiten.

Eigenaar al eerder gewaarschuwd

Ondernemers in de Markthal zijn boos op de Franse eigenaar Klépierre van het woon- en winkelcomplex. Het is volgens de marktkooplieden de verantwoordelijkheid van de eigenaar om er voor te zorgen dat er geen muizen in de Markthal kunnen komen. Ook zouden ze Klépierre al langer hebben gewaarschuwd voor het probleem.

Niet plotseling of onvoorzien

Voor eventuele schade aan de handel of de inventaris door de muizen kunnen de ondernemers volgens het Verbond van Verzekeraars niet per definitie terecht bij hun verzekeraar. Woordvoerder Rudi Buis: “Schade door knaagdieren is inderdaad niet zomaar gedekt, zeker niet als het niet plotseling en onvoorzien is. Meestal is al langer duidelijk dat er problemen zijn met muizen/ratten/steenmarters of wat dan ook, en dan moet je natuurlijk maatregelen nemen om jouw bezittingen te beschermen. In die zin is schade door ongedierte inderdaad vaak niet gedekt. Bij de uitgebreide allrisk polissen is dit echter niet altijd uitgesloten.”

Knaagschade door huisdier

In de particuliere sfeer ligt het volgens Buis weer compleet anders: “Schade door een hamster of konijn (als huisdier) is soms wel weer verzekerd op opstal/inboedel.”

bron: amweb.nl