Brandstichtende verzekeringsfraudeur moet op blaren zitten

Brandstichtende verzekeringsfraudeur moet op blaren zitten

Brandstichtende verzekeringsfraudeur moet op blaren zitten

Een man die twee verzekeraars oplichtte door branden te stichten in een schuur en een vakantiehuisje, is door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Bij de brandstichtingen vonden explosies plaats en raakte de oplichter zelf ernstig gewond. Hij moet in totaal € 17.000 verzekeringsgeld terugbetalen.

Brandstichtende verzekeringsfraudeur moet op blaren zitten

De man werkte niet alleen. Samen met een medeverdachte wilde hij van een aantal spullen af. Ze besloten die in de hens te steken en te doen alsof het om een inbraak ging. De medeverdachte zorgde voor braakschade in zijn eigen schuur, zette drie jerrycans met benzine klaar en ging – om een alibi te hebben – naar een verjaardag. Op dat moment stak de eerste verdachte de schuur in Nieuw-Lekkerland in brand. Zijn medeverdachte claimde de schade bij de verzekeraar. De opbrengst daarvan deelden de twee.

Benzinelucht

De man betoogde tegenover de rechtbank dat het om een noodlottig ongeval zou zijn gegaan. Hij was zijn telefoon vergeten en dacht die in de schuur te vinden. Tot zijn verbazing stonden de schuurdeuren open en rook hij een benzinelucht. Toen hij de lichtschakelaar omzette, vond een explosie plaats. De dader raakte daar zelf ernstig bij gewond.

Erg geloofwaardig vond de rechter dat verhaal niet. Zijn medeverdachte had de oplichting namelijk al toegegeven. De ex van de verdachte heeft die verklaring bovendien bevestigd. Zij zou beide mannen hebben horen praten toen ze hun plannen aan het smeden waren.

Gaskraan en barbecue aan

Twee jaar eerder had de man met een vergelijkbare in scene gezette brand ook al verzekeringsgeld opgestreken. In een vakantiechalet op een park in Someren zette hij de gaskraan open. Vervolgens stak hij een barbecue aan onder een waslijn waaraan kleding hing te drogen.

Taakstraf

Normaal gesproken zou de rechter “een forse onvoorwaardelijke vrijheidsstraf” hebben opgelegd, maar volgens het vonnis waren er “zwaarwegende omstandigheden” om te komen tot een taakstraf van 120 uur. De brandstichtingen vonden in 2013 en 2011 plaats. De man is begin 2014 aangemerkt als verdachte en heeft sindsdien dus ruim vier jaar moeten wachten op een uitspraak.

Ook houdt de rechtbank bij het bepalen van de strafmaat rekening met de blijvende fysieke gevolgen voor de verdachte. Hij zal zijn leven lang last houden van zijn verwondingen die hij opliep bij de schuurbrand. De € 17.000 die hij samen met zijn medeverdachte inde bij de verzekeraar moet hij met rente terugbetalen.

bron: amweb.nl