Meibuien bezorgen verzekeraars opnieuw miljoenenschade

Meibuien bezorgen verzekeraars opnieuw miljoenenschade

Meibuien bezorgen verzekeraars opnieuw miljoenenschade

Na de winterstormen en de strenge vorst krijgen verzekeraars nu de inmiddels traditionele zomerneerslag voor de kiezen. De hoos- en onweersbuien van de afgelopen week hebben volgens de eerste ramingen van het Verbond van Verzekeraars alleen al aan woonhuizen een schade veroorzaakt die tot € 10 mln kan oplopen.

Meibuien bezorgen verzekeraars opnieuw miljoenenschade
Overvloedige regen en hagel zorgden in het hele land voor een schaderijke laatste week van mei. De neerslag betekent een kostenpost van tussen de € 5 mln en € 10 mln, aldus het Verbond. Daarbij gaat het alleen om woonhuizen: “De daadwerkelijke schade ligt hoger: schade aan auto’s en overige voertuigen, overheidseigendommen, bedrijven en de landbouwsector zitten niet in dit eerste raambedrag.”

Water- en brandschade
Vorige week kwam eerst Limburg aan de beurt. In het weekend was vooral Zeeland de pineut en daarna regende het claims uit het hele land. “De stichting Salvage moest tijdens de hevigste buien afgelopen dinsdag liefst 70 keer in actie komen nadat huizen flinke waterschades opliepen en (tijdelijk) onbewoonbaar waren.” Door het onweer bleef de schade niet beperkt tot water: “Blikseminslag zorgde voor een aantal branden.”
De meeste schadeclaims hadden betrekking op ondergelopen kelders en woongedeelten. “Maar felle rukwinden bliezen ook de nodige schuttingen omver en hagel en rondvliegende takken zorgden ook voor schade aan opstal.” De totale schade door de extreme neerslag zal hoger uitpakken omdat ook de agrarische schade nog niet in beeld is gebracht. “Agrarische verzekeraars hebben de nodige meldingen gehad van schade aan gewassen als gevolg van ondergelopen landbouwgronden.”

Stormachtig schadejaar
In januari zorgden twee forse stormschades al voor respectievelijk € 10 mln en € 90 mln aan huizen en auto’s. De stichting Salvage heeft dit jaar de handen vol: in januari kwamen er 17% meer meldingen binnen door storm- en waterschades. In februari bedroeg de plus 13%, met name door een piek in de brandschades. Begin maart zorgde de strenge vorst voor 220 meldingen, tegen normaal zo’n 50. Dat kwam vooral door gesprongen waterleidingen.

Het Verbond wijst naar aanleiding van de nieuwe schadepiek op het klimaatrapport dat het vorig jaar uitbracht. Daarin wordt gesteld dat zonder maatregelen de jaarlijkse schade op auto-, opstal- en inboedelpolissen met ruim een kwart miljard kan toenemen.

bron:amweb.nl