‘Jonge automobilist onwetend van financiële gevolgen schadeclaim’

‘Jonge automobilist onwetend van financiële gevolgen schadeclaim’

‘Jonge automobilist onwetend van financiële gevolgen schadeclaim’

Jongeren hebben geen idee hoe groot de impact is als zij een WA-schade claimen bij hun autoverzekering. 93% weet niet dat een schadeclaim het moeilijker maakt een nieuwe verzekeraar te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Q&A Insights & Consultancy in opdracht van Independer.

‘Jonge automobilist onwetend van financiële gevolgen schadeclaim’

Van de ondervraagde jongeren in de leeftijd 18 tot 24 jaar denkt 28% dat schade aan de eigen auto ook verzekerd is als ze met een WA-verzekering schade veroorzaken. Nog eens 10% heeft helemaal geen flauw idee van wat er verzekerd is. Een op de drie heeft bovendien geen idee wat de invloed van een schadeclaim is op de premie.

Zelf schades betalen

Al na één geclaimde schade kan de premie honderden euro’s per jaar omhoog gaan. Ook wordt het voor jongeren lastiger over te stappen, omdat verzekeraars niet happig zijn op klanten met een negatief jarensaldo. Volgens CEO Coen de Ruiter van Independer zijn jongeren goedkoper uit als ze kleine schades zelf betalen. “Ze voorkomen dan een langdurige premieverhoging en houden een goede naam bij verzekeraars. Het is dus verstandig om vóór het indienen van een claim altijd eerst alle consequenties op een rijtje te zetten en dan pas een beslissing te nemen.”

Rijexamen

De Ruiter pleit ervoor als bij het halen van het rijbewijs al aandacht wordt besteed aan de werking van de autoverzekering. Liefst ziet hij het een onderdeel worden van het CBR-examen. Ook verzekeraars moeten volgens de Independer-directeur mensen die een schade claimen beter informeren over de gevolgen ervan.

Premie voor iedereen gelijk

In het onderzoek zegt twee derde van de jongeren dat de premie die ze betalen niet afhankelijk zou moeten zijn van het rijgedrag van hun leeftijdsgenoten. Bijna drie op de tien jonge automobilisten noemt het een goed idee als de premie voor elke verzekerde gelijk zou zijn. Ouderen met veel rijervaring betalen dan mee aan het risico voor jongeren met weinig ervaring achter het stuur.

bron:amweb.nl