Ja, je kunt een hypotheek afsluiten met een studieschuld!

Ja, je kunt een hypotheek afsluiten met een studieschuld!

Ja, je kunt een hypotheek afsluiten met een studieschuld!

Ben jij al een tijd geen student meer en liggen de jaren van wonen op een studentenkamer ver achter je? Dan ben je vast druk bezig met je carrière. Ook qua woning wil je waarschijnlijk de volgende stap zetten, een eigen huis kopen. Maar kan dat eigenlijk wel met een studieschuld? Goed nieuws, ook met een studieschuld  kun je een huis kopen. Hieronder vind je een aantal zaken waar je wel rekening mee moet houden.

Hoe zwaar weegt jouw studieschuld?

Heb je een studieschuld van vóór 1 september 2015? Dan val je onder het oude leenstelsel. De wegingsfactor van studieschulden onder het oude leenstelsel bij de berekening van hypotheken is 0,75 %.

Rekenvoorbeeld

Stel, je hebt een studieschuld van € 15.000,- uit de periode 2009 – 2014. Hiervan weegt 0,75% mee als maandlast, wat neerkomt op € 112,50 iedere maand. Dit bedrag gaat van de maandlast af die je op basis van jouw inkomen maximaal kunt besteden aan je hypotheek, bijvoorbeeld € 800,-. Je maximale hypotheeklasten per maand zijn dan € 687,50. Je totale maximale hypotheek, het bedrag waarvoor je een huis kunt kopen, wordt daarmee dus een stuk lager.

Heb je een studieschuld van ná 1 september 2015? Dan val je onder het nieuwe leenstelsel. De wegingsfactor van studieschulden onder het nieuwe leenstelsel bij de berekening van een hypotheek is dan 0,45%.

Rekenvoorbeeld

Stel, je hebt een studieschuld van € 15.000 uit de periode ná 1 september 2015. Dan weegt de schuld 0,45% mee, wat neerkomt op € 67,50 per maand, oftewel een maximale hypotheeklast van € 732,50 elke maand.

Studieschuld snel terugbetalen

Iedereen moet vanaf twee jaar nadat de studiefinanciering is gestopt beginnen met het aflossen van de studieschuld. Extra aflossen is niet altijd interessant vanwege het lage rentepercentage. Dit geldt helemaal als je bijvoorbeeld grote uitgaven op je planning hebt staan, zoals het kopen van een nieuwe auto.

Het wordt wel interessant om je studieschuld volledig af te lossen als je een huis wilt kopen. Wanneer hypotheekverstrekkers je maximale hypotheek berekenen wordt namelijk gekeken naar je oorspronkelijke studieschuld en niet naar het huidige bedrag. Hoe kun je aflossen? Dit kun je bijvoorbeeld doen met je spaargeld of met een schenking van je (groot)ouders.

Krijg je een BKR-registratie vanwege je studieschuld?

Nee, een studielening wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Banken en kredietverstrekkers zijn daardoor niet automatisch op de hoogte van een eventuele studieschuld. De meeste leningen, zoals een persoonlijke lening, doorlopend krediet of creditcardlimiet, worden wel geregistreerd bij BKR. Lees hier meer over de invloed van een BKR registratie bij het aanvragen van een hypotheek.

Wees bewust

Natuurlijk wil je niet in de problemen komen met het betalen van je hypotheeklasten, meld daarom altijd je schulden bij een hypotheekverstrekker voordat je een hypotheek afsluit. Meld je niet dat je een studieschuld hebt, dan wordt er geen rekening mee gehouden bij de berekening van je maximale, verantwoorde maandlasten. Dan kunnen de lasten dus te hoog zijn voor jouw situatie. Daarnaast kun je als sanctie voor het achterhouden van deze financiële informatie op een zwarte lijst (het Incidentenwaarschuwingssysteem Financiële Instellingen) terecht komen bij financiële instellingen. En als je bijvoorbeeld voor het kopen van je eerste huis een lening hebt gesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en je hebt niet gemeld dat je een studieschuld hebt, dan vervalt je recht op de dekking van NHG.

bron.nn.nl