Verzekeraars wel klaar met contactloze autosleutel

Verzekeraars wel klaar met contactloze autosleutel

Verzekeraars wel klaar met contactloze autosleutel

Vanaf volgend jaar worden auto’s met een zogeheten keyless entry niet meer per definitie goedgekeurd door keuringsinstantie Kiwa SCW. De reden is de forse toename van het aantal diefstallen en inbraken bij met name oudere auto’s die zijn uitgerust met dit systeem. Zonder goedkeuring van de keyless entry zijn automobilisten niet verzekerd tegen schade of diefstal.

Verzekeraars wel klaar met contactloze autosleutel

Het systeem waarbij het slot dankzij een RFID-chip in de sleutel automatisch wordt ontgrendeld is met name bij auto’s uit 2017 en ouder kinderlijk eenvoudig te kraken (skimmen). “Het is geen kwestie of je auto gehackt wordt, maar wanneer”, zo zegt Wouter Verkerk van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) tegen het AD.

Zet hem uit

Hij bevestigt het voornemen van Kiwa SCM om de contactloze sleutels vanaf volgend jaar af te keuren. Wel heeft hij nog een tip voor automobilisten met zo’n sleutel. “Laat de keyless entry gewoon uitzetten.”

Koffers gestolen

Zonder de goedkeuring van Kiwa SCM keert de autoverzekering niet uit bij schade of diefstal. Maar ook nu kunnen verzekeraars in dat laatste geval al nee verkopen. Onlangs weigerde ABN Amro aan een klant met een reispolis uit te keren omdat diens gestolen koffers waren ontvreemd uit een huurauto met een keyless entry. Geen braakschade, geen diefstal, zo redeneerde de verzekeraar, een voorwaarde die overigens de meeste verzekeraars hanteren.

Installeer beveiligingssysteem

Kopers van een ‘afgekeurde auto’ kunnen problemen met de verzekering voorkomen door zelf een beveiligingsysteem laten installeren, zo geeft Kiwa SCM tegen de NOS aan.

bron:amweb.nl