Reisverzekeraars voor miljoenen getild in Nepal
Reisverzekeraars voor miljoenen getild in Nepal
In de eerste maanden van 2018 werd al 6,5 miljoen euro uitgegeven aan reddingsoperaties. Het onderzoeksrapport verhaalt over hoteleigenaren die de frauderende reddingsmaatschappijen helpen door laxerende middelen in het eten te verwerken. Wandelaars die geld krijgen als ze medische nood veinzen. Van de 1.600 helikoptervluchten die dit jaar werden uitgevoerd, was 35 procent frauduleus.
Kosten helikoptervlucht
Een evacuatie per helikopter kost ongeveer 2.000 euro per uur. Regelmatig wordt een veelvoud van dat bedrag gerekend. Of krijgen de verzekeraars van alle inzittenden het volledige bedrag gefactureerd, in plaats van een deel naar rato. Nepalese helikoptermaatschappijen betalen steekpenningen aan tussenpersonen die de opdrachten aan hen doorspelen. Ziekenhuizen waar de klimmers en wandelaars worden behandeld, werken ook met smeergeld.
Overheidscomité
De gezamenlijke reisverzekeraars hebben Nepal een ultimatum gesteld om voor 1 september de zaken op orde te krijgen, anders zou het land uit de dekking worden gehaald. Om het toerisme niet in gevaar te brengen, moeten ziekenhuizen en helikoptermaatschappijen hun reddingen binnen tien dagen specificeren bij een overheidscomité. De rekeningen worden met de politie bekeken en helikopters mogen niet meer dan 4.000 euro per vlucht rekenen.
De reisverzekeraars die anoniem willen blijven, hebben volgens onderzoeksbureau Travel Asssist voorlopig genoegen met die maatregelen.
bron: amweb.nl