Autodiefstallen geminimaliseerd: AVc heft zichzelf op

Autodiefstallen geminimaliseerd: AVc heft zichzelf op

Autodiefstallen geminimaliseerd: AVc heft zichzelf op

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit heft zichzelf per 1 januari op. Volgens de stichting AVc is er redelijkerwijs niets meer te bedenken om het aantal autodiefstallen nog verder terug te dringen. Sinds de oprichting in 1997 is het aantal totaaldiefstallen afgenomen van 35.000 tot naar schatting 7.800 dit jaar. De AVc was een gezamenlijk initiatief van verzekeraars, politie, ANWB en de autobranche.

Autodiefstallen geminimaliseerd: AVc heft zichzelf op

Een belangrijke maatregel die het aantal diefstallen sterk terugbracht was de introductie van de startonderbreker. De veiligheidsmaatregel die sinds 1998 verplicht in nieuwe auto’s zit, is volgens onderzoek van de Universiteit Tilburg verantwoordelijk voor minstens de helft van de afname. Autodiefstal was daarmee niet langer het terrein van junks en gelegenheidsdieven, maar voor professionele bendes. 

Onderdelen

De kans dat je een compleet leeg parkeervak terugvindt, is in ruim twintig jaar fors afgenomen. Anderzijds wordt er nog steeds zeer veel ingebroken in auto’s. Regelmatig gestolen onderdelen zijn airbags, ingebouwde navigatiesystemen en sportsturen. Begin deze maand bleek dat de populariteit van een bepaald Audi-sportstuur al voor 1,6 miljoen euro aan diefstalschade veroorzaakte.

www.amweb.nl