Huizenkoper heeft volgend jaar weer wat meer te besteden

Huizenkoper heeft volgend jaar weer wat meer te besteden

Huizenkoper heeft volgend jaar weer wat meer te besteden

De hypotheekregels veranderen niet, maar woningzoekers kunnen volgend jaar toch weer wat meer lenen voor een huis. Dat komt door de verwachte stijging van het brutoloon met 2,9 procent. Het kabinet heeft dat gisteren bekend gemaakt in de leennormen voor 2019. De maximale hypotheek stijgt voor hogere inkomens harder dan voor lagere inkomens, omdat de absolute loonstijging in euro’s ook hoger is.

Huizenkoper heeft volgend jaar weer wat meer te besteden

Een alleenstaande met een modaal salaris kan in 2018 maximaal € 153.606 lenen. Volgend jaar is dat € 158.061, blijkt uit de berekeningen van het Nibud. Tweeverdieners met een inkomen van € 35.000 + € 17.500 gaan volgend jaar van € 235.767 naar € 242.603.

Studieschulden

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren is bij de presentatie van de leennormen uitgebreid ingegaan op woningkopers met een studieschuld. Vanwege de fors toegenomen schulden in het nieuwe leenstelsel hadden verschillende partijen opgeroepen de hypotheekregels soepeler te interpreteren voor oud-studenten. Daar wilde de minister niet aan.

“Ik volg het advies van het Nibud op het punt van het meewegen van studieschulden en zie geen aanleiding om de weging van de studielening bij het bepalen van de maximaal toegestane hypotheek aan te passen”, schrijft Ollongren aan de Tweede Kamer. De minister kondigde wel extra onderzoek aan. “Recentelijk heb ik u geïnformeerd dat ik voornemens ben om tijdens het volgende Platform Hypotheken in 2019 te inventariseren op welke wijze kredietverstrekkers gebruik maken van de mogelijkheden tot maatwerk bij studieschulden en of hier knelpunten worden ondervonden.”

Rente omhoog

Een lastenverzwaring voor oud-studenten vond wel doorgang. De rente op de studieschulden wordt in de toekomst niet meer aan de rente op 5-jarige staatsobligaties gekoppeld, maar aan de 10-jarige staatsleningen. Die is gemiddeld 0,78 procent hoger. In samenwerking met het ministerie van Onderwijs en het Nibud gaat de minister kijken of de voorlichting over het aangaan van studieschulden verbeterd kan worden.

bron:amweb.nl