Minder claims door aanrijdingen, meer schade

Minder claims door aanrijdingen, meer schade

Minder claims door aanrijdingen, meer schade

Het aantal verkeersclaims na een aanrijding is in 2017 met 18% gedaald. Het Verbond van Verzekeraars denkt dat dat komt door relatief rustig weer en het toenemend gebruik van parkeersensoren. De schadelast nam vorig jaar wel toe, met 7%. Dat kwam vooral door letselschades.

Minder claims door aanrijdingen, meer schade

In 2017 telde het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond 741.000 schadeclaims op de autoverzekering die verband houden met een aanrijding. Een jaar eerder waren dat er nog 906.000. De daling was over het hele land te zien. In de provincies Flevoland (-14,6%) en Noord-Brabant (-14,5%) was de daling van het aantal verkeersclaims het grootst.

Schadelast WA stijgt 25% in 3 jaar

De schadelast op de autoverzekering blijft echter flink toenemen. Vorig jaar was er sprake van een toename van 7%. Vergeleken met 2014 was er vorig jaar zelfs een kwart hogere schadelast op de WA-autoverzekering. De schadelast bedroeg vorig jaar € 2,6 miljard.

Verbondsdirecteur Richard Weurding wijst met de beschuldigende vinger naar afleiding. Volgens hem is dat een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Letselschades zijn volgens de verzekeraars een stuwende kracht achter de stijgende schadelast. “Daarnaast neemt de diversiteit aan voertuigen op de weg sterk toe, terwijl de wegindeling daar onvoldoende op ingericht is. Dat leidt tot gevaarlijke situaties”, aldus Weurding.

Weinig noodweer

Dat het aantal verkeersclaims afnam, schrijft het Verbond vooral toe aan een factor waarop verzekeraars geen invloed hebben, namelijk het weer. “In 2017 heeft er relatief weinig noodweer plaatsgevonden. We weten uit ervaring dat noodweer, zoals extreme neerslag en hagel, leidt tot meer aanrijdingen”, aldus Weurding. Sneeuwval in december vorig jaar leidde wel tot meer claims: anderhalf keer zo veel als in een gemiddelde week. Daarnaast zien verzekeraars door de slimme technologie in steeds meer auto’s ook minder parkeerschades.

bron: www.amweb.nl