Reder betaalt alle kosten voor opruimen verloren containers Zoë

Reder betaalt alle kosten voor opruimen verloren containers Zoë

Reder betaalt alle kosten voor opruimen verloren containers Zoë

De Zwitserse reder MSC Mediterranean Shipping Company (MSC) heeft aangegeven de volledige kosten voor de sanering te betalen nadat een van haar schepen vorige week op de Noordzee 270 containers verloor. MSC heeft salvagebedrijf Ardent uit IJmuiden ingehuurd om het zoeken op zee in Nederland en Duitsland naar de nog vermiste containers te coördineren.

Reder betaalt alle kosten voor opruimen verloren containers Zoë

In de nacht van 1 op 2 januari verloor het containerschip Zoë van rederij MSC -hoofdkantoor in Zwitserland- ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum 270 zeecontainers. Het schip, met bijna 400 meter lengte en een breedte van 60 meter een van de grootste containerschepen ter wereld, was op weg naar Bremerhaven.

De containers, onder meer gevuld met auto-onderdelen en meubels, spoelden zowel op de Nederlandse als de Duitse Waddeneilanden aan.  Ook zaten in een aantal containers schadelijke stoffen, waaronder giftige peroxide. Vorige week zette het ministerie van Defensie 100 manschappen in om te assisteren bij de schoonmaakactie op de stranden van de Nederlandse Waddeneilanden.

Tot de laatste container

In een persbericht geeft MSC aan de volledige kosten van de opruiming te zullen gaan betalen. “MSC is vastbesloten om door te gaan met zoeken in de zee naar de containers die overboord zijn gevallen totdat de laatste is gevonden en de stranden aan de Nederlandse en Duitse kustlijnen in de graten te houden tot alle rommel is opgeruimd.”

Voor het coördineren van de zoektocht op zee naar de nog vermiste containers heeft MSC  salvagebedrijf Ardent Global aanwezen. Dit Amerikaanse bedrijf uit Houston, Texas, heeft haar Europese hoofdvestiging in IJmuiden. Andere gespecialiseerde responsbedrijven blijven namens MSC samenwerken met autoriteiten en de bevolking bij de schoonmaak van stranden.

bron: amweb.nl