Allianz moet betalen aan reiziger die afvaart cruiseschip mist

Allianz moet betalen aan reiziger die afvaart cruiseschip mist

Brief aan eigenpartij uitbetaling tegenpartij

Valt het maken van extra reis- en verblijfskosten onder de dekking van de reisverzekering? Ja oordeelt de geschillencommissie van Kifid in een zaak van een man die slachtoffer werd van een inbraak in zijn huurauto en daardoor extra kosten moest maken om alsnog samen met zijn vrouw op cruise te kunnen. Allianz Global Assistance moet daarom de kosten van een krappe € 500 aan hem vergoeden.

Allianz moet betalen aan reiziger die afvaart cruiseschip mist

Een echtpaar heeft een doorlopende reisverzekering. Tijdens hun vakantie werd ingebroken in de huurauto waarmee ze in Italië van het vliegveld naar een cruiseschip reden. De auto was bij de inbraak dusdanig beschadigd dat het voertuig direct naar de verhuurder teruggebracht moest worden. De mannelijke helft van het stel miste daardoor de afvaart van het cruiseschip en was genoodzaakt zijn echtgenote achterna te reizen.

Gestolen koffers met kleding worden vergoed

Bij de verzekeraar werd een claim neergelegd voor de vermiste koffers met daarin kleding en accessoires van ruim drie mille. Die werd betaald. Echter weigerde Allianz de overige kosten van bijna € 1.200 te vergoeden voor de aanschaf van onder meer nieuwe kleding en de extra kosten die moesten worden gemaakt om alsnog op cruisevakantie te kunnen. Voor het stel reden naar de geschillencommissie van Kifid te stappen.

Verzekeraar krijgt deels gelijk

De verzekeraar werd deels in het gelijk gesteld. Voor de aanschaf van vervangende kleding en toiletartikelen hoeft op grond van de verzekeringsvoorwaarden geen vergoeding te worden betaald. Dat zou alleen aan de orde zijn geweest wanneer reisbagage vermist is of met vertraging aankomt. Diefstal is niet hetzelfde als vermissing. Bovendien kreeg de reiziger al een vergoeding voor de uit de auto gestolen bagage van bijna € 3.500, die ook dient voor de aanschaf van nieuwe kleding.

Stukgaan auto wel reden om te betalen

De gedupeerde reizigers kregen echter wel gelijk op het punt van de extra kosten die gemaakt moesten worden om de reis te kunnen aanvangen. De verzekeraar vond het niet nodig die te vergoeden nu diefstal de oorzaak is van het missen van de afvaart van de cruise. Alleen het stukgaan van de huurauto zou reden zijn geweest om wel tot vergoeding van die extra kosten over te gaan. Daar is de commissie het niet mee eens.

Recht op vergoeding volgens voorwaarden

“Het kan in het midden blijven of de vertraging die de man heeft opgelopen, is gelegen in het stuk gaan van de huurauto of in de diefstal zelf”, aldus de commissie in haar bindende uitspraak. “Immers, uit de voorwaarden volgt dat recht op vergoeding van noodzakelijke extra reis- en verblijfkosten bestaat als kosten worden gemaakt om de reis alsnog in aangepaste vorm te kunnen maken. Van deze situatie is sprake nu consument extra reis- en verblijfkosten heeft gemaakt om na het terugbrengen van de huurauto alsnog aan te sluiten bij de geboekte cruise.” Niet alle kosten worden vergoed, omdat aan die vergoeding een maximum van € 469,30 is gekoppeld. Die moet Allianz betalen plus de wettelijke rente gerekend vanaf december 2019.

Bron: AM