Vrijstelling overdrachtsbelasting is willekeurige leeftijdsdiscriminatie’

Vrijstelling overdrachtsbelasting is willekeurige leeftijdsdiscriminatie’

Het Verbond van financiële beroepsorganisaties (VFBO) heeft zware kritiek op de voorgenomen afschaffing van de overdrachtsbelasting voor jongeren. De maatregel helpt vooral verkopers, brengt onrust en is bovendien leeftijdsdiscriminatie, vindt de koepel.

‘Vrijstelling overdrachtsbelasting is willekeurige leeftijdsdiscriminatie’

Het VFBO is de samenklontering van de FFP (financieel planners), de SEH (financieel advies) en het RFEA (echtscheidingsadviseurs). Eerder gaf het al zijn mening over de wijzigingen in de vermogensrendementsheffing, nu is de vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor huizenkopers onder de 35 aan de beurt – en het verhogen van die belasting voor wie een huis koopt waar hij niet in gaat wonen. Het blijkt niet mogelijk te controleren of iemand eerder een huis heeft gekocht

Niet voor starters

Het voorstel krijgt de handen niet op elkaar bij de 10.000 adviseurs vertegenwoordigende koepelorganisatie. De overheid wil het voor starters makkelijker maken om een huis te kopen, maar de maatregel is niet voorbehouden aan starters alleen, is het eerste bezwaarpunt. “De regeling geldt voor iedere koper vanaf 18 en onder de 35 jaar. Het blijkt in de praktijk namelijk niet mogelijk te controleren of iemand eerder een huis heeft gekocht. Daarom is gekozen voor een makkelijk te controleren leeftijdsgrens.” Dat leidt al tot aparte situaties, zoals het gezamenlijk kopen van een huis door een stel waarvan de een 34 en de ander 36 is. De jongste betaalt over zijn of haar deel geen belasting, de oudste 2%.

Willekeurig

De leeftijdsgrens noemt het VFBO daarom “willekeurige leeftijdsdiscriminatie”. “Het kabinet zegt dat iemand van 35 jaar en ouder de gelegenheid heeft gehad om voldoende te sparen om de belasting te kunnen betalen. Stel je voor dat een woningbouwvereniging een aantal huurwoningen aan de huurders verkoopt. Huurders van 35 jaar of ouder betalen dan 2% meer.”

De verkoper profiteert

Het VFBO verwijst naar de NVM en de Vereniging Eigen Huis, die vinden dat de maatregel een averechts effect kan hebben. “Ook onderzoeksbureau Dialogic dat in opdracht van het ministerie in mei keek wat het effect is van een andere overdrachtsbelasting geeft aan dat deze maatregel niet helpt. Daar waar schaarste is werkt het door in de prijzen. Wie dan echt profiteert is de verkoper.”

Alleen voldoende aanbod helpt

De organisatie voorziet onrust en problemen: “Zo zullen kopers proberen de overdracht uit te stellen tot na 1 januari 2021. Notarissen worden nu al massaal gevraagd naar de mogelijkheden van uitstel. Beleggers zullen proberen nog een slag te slaan voor 1 januari wat weer prijzen op kan drijven.” Notarissen krijgen meer werk en zullen geld gaan rekenen voor de verklaring dat de koper het huis zelf gaat bewonen. Wat starters wél helpt, is voldoende aanbod, besluit het verbond. “Pas als er een redelijk evenwicht is tussen vraag en aanbod wordt de prijs van een woning reëel.”

Bron: AM signalen