Gezinsuitbreiding? Check de verzekeringen!

Gezinsuitbreiding? Check de verzekeringen!

Het blijft een wonder het krijgen van een kind. Naast het genieten van de nieuwe situatie zijn er ook zaken die moeten worden geregeld. Het inschrijven van het kind in het geboorteregister is iets wat niet snel wordt vergeten. Het nalopen van het verzekeringspakket is niet het eerste waar aan wordt gedacht. Hier ligt zeker ook een taak voor de assurantieadviseur. Want iedereen wil natuurlijk dat een kind ook goed verzekerd is.

De diversiteit aan verzekeringen is groot. Welke verzekeringen moeten worden aangepast en welke verzekeringen zijn handig en nuttig. Al snel wordt er gedacht aan een aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering en een zorgverzekering. Maar naast deze drie verzekeringen is het ook belangrijk om te kijken naar de dekking op de woonhuisverzekering, de reisverzekering, de rechtsbijstandverzekering, de uitvaartverzekering en de autoverzekering. Hieronder wordt per verzekering nader toegelicht waar ouders op moeten letten bij gezinsuitbreiding.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren vergoedt schade die u, als particulier, veroorzaakt aan spullen van andere of als iemand anders door uw schuld letsel oploopt. Als de juiste gezinssamenstelling verzekerd is, biedt deze verzekering daarnaast ook dekking voor schade die uw kind kan maken aan personen of spullen van anderen. Bijvoorbeeld wanneer uw kind een vaas omstoot tijdens het kruipen. Daarom is het van belang om deze verzekering aan te passen naar een gezinsdekking.

Inboedelverzekering

De kans is groot dat de waarde van de inboedel stijgt bij de geboorte/komst van een kind. Er worden nieuwe spullen gekocht voor de kleine en de kinderkamer wordt ingericht. Het is belangrijk om bij uw verzekeraar of assurantie adviseur na te vragen of het opnieuw invullen van de inboedelwaardemeter noodzakelijk is. Zo weet u zeker dat u niet bent onderverzekerd.

Opstalverzekering

Is de woning recent uitgebouwd vanwege de geboorte/komst van uw kind? Dan is het raadzaam om dit door te geven aan de woonhuisverzekeraar. Door de uitbouw van uw woning is de herbouwwaarde veranderd. Het verzekerde bedrag op uw polis dient hierop te worden aangepast al dan niet door het opnieuw invullen van de herbouwwaardemeter.

Rechtsbijstand

Met een rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd voor juridische kosten bij een conflict. Dit kan een conflict zijn bij de (ver)koop van een huis of een conflict met uw werkgever. Echter door de komst van een kind kunnen er meerdere situaties ontstaan waardoor u in een juridische conflict kunt raken. Mocht er al een rechtsbijstandverzekering zijn afgesloten, dan is het raadzaam om na de geboorte/komst van uw kind uw gezinssamenstelling op de polis aan te passen.

Reisverzekering

Bij een aantal verzekeraars zijn kinderen tot een bepaalde leeftijd gratis meeverzekerd. Controleer dit altijd bij uw eigen verzekeraar. Het is belangrijk om uw kind bij te laten schrijven op uw reisverzekering en tegelijkertijd ook uw dekkingen na te lopen. Misschien gaat u het komende jaar niet op vakantie buiten Europa waardoor u de werelddekking op uw verzekering ook niet meer nodig heeft. Dit scheelt weer een stuk premie. Houd u er wel rekening mee om de werelddekking later weer te activeren mocht u buiten Europa op vakantie willen gaan.

Uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering betaalt de kosten voor een uitvaart. Het hangt van uw persoonlijke situatie af of u deze verzekering afsluit. Mocht er al een uitvaartverzekering zijn afgesloten, dan is het belangrijk om uw kind aan te melden als verzekerde. Bij een aantal verzekeraars is het meeverzekeren van een kind gratis en andere verzekeraars rekenen hiervoor extra premie. Vraag dit na bij uw eigen uitvaartverzekeraar.

Zorgverzekering

Voor de zorgverzekering hoeft u, voor een pasgeboren kind, geen aparte verzekering aan te vragen. Uw kind kan meeverzekerd worden op de polis van u of uw partner. Hierbij is het verstandig om uw kind mee te verzekeren bij de ouder met de beste dekking en aanvullende verzekeringen. Voor kinderen tot 18 jaar is een zorgverzekering gratis en is er geen eigen risico van toepassing. Het is belangrijk om uw kind binnen 4 maanden na de geboorte/komst aan te melden bij de zorgverzekeraar. Dan gaat de verzekering in vanaf de geboortedatum. Hierdoor worden alle medische kosten tussen (opname voor) de bevalling en het moment van aanmelden bij de verzekeraar vergoed. Doet u dit niet dan zijn de gemaakte zorgkosten voor eigen rekening.

Autoverzekering

Voor uw autoverzekering hoeft u in principe niks te wijzigen Wel is het raadzaam om, mocht u geen aanvullende dekking hebben, een schadeverzekering inzittenden af te sluiten. Deze verzekering geeft u als bestuurder, maar ook de eventuele medepassagiers, de zekerheid dat letselschade en schade aan bagage of kleding worden vergoed. Zo zijn alle personen in de auto goed verzekerd. Uiteraard is het raadzaam om een veilige kinderstoel aan te schaffen, voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Bron: AM signalen