Grootste deel woningen boven vraagprijs verkocht

Grootste deel woningen boven vraagprijs verkocht

Niet eerder waren er gemiddeld zo veel bezichtigingen per woning. Met gemiddeld 18,6 bezichtigingen per woning is het sinds de start van de coronatijd drukker dan ooit. Dat concludeert Makelaarsland.

Voor de eerste coronagolf waren dat er nog 14,8. De vraag naar woningen is dus nog nooit zo groot geweest en precies om die reden staan minder huizen dan ooit in de verkoop. 43.166 om precies te zijn. Met als gevolg dat vorige week 61,8% van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht.

Lege agenda’s tijdens eerste coronagolf

Directeur Jeroen Stoop: “Alle makelaars kunnen zich de lege agenda’s tijdens de eerste coronagolf en lockdown nog herinneren. Direct na de aankondiging om zoveel mogelijk thuis te blijven werden bezichtigingen op woningen massaal geannuleerd. 65 procent van alle bezichtigingen werd afgezegd. Een kwart hiervan werd vervangen door met spoed in elkaar geknutselde alternatieven als de Whatsapp-bezichtigingen en Facebook Live open huizen. Overigens bleken deze oplossingen van korte duur.”

Ongekende kooplust

De wens om een woning te voelen en te proeven tezamen met een ongekende kooplust blijken sterker dan de oproep van het kabinet om thuis te blijven. Stoop: “Eigenlijk is het nog gekker dan we konden bedenken. Wonen op een fijne en het liefst een ruimere plek, is belangrijker geworden dan ooit. Niet zo vreemd dus dat binnen no time de agenda’s van makelaars en huizenverkopers weer volgeboekt waren met enthousiaste huizenzoekers die de woningen in het écht willen zien.”

Ruimte om goed te vermaken

De directeur ziet een trend ontstaan dat de stad ingewisseld wordt voor het platteland. “Mensen hebben duidelijk behoefte aan meer ruimte om zich thuis goed te vermaken, elkaar niet in de weg te lopen en te kunnen beschikken over een goeie werkplek. Al die verhuizingen leveren bovendien behoorlijk veel werkgelegenheid op. En dat is maar goed ook nu het in andere branches spaak loopt.”

Bron: AM