Dit zijn de premieverhogingen bij de grote zorgverzekeraars

Dit zijn de premieverhogingen bij de grote zorgverzekeraars

Deze week worden alle premies bekend die de ziektekostenverzekeraars in 2021 gaan hanteren. De grote partijen (op Menzis na) zijn al over de brug gekomen. Marktleider Zilveren Kruis houdt de stijging beperkt, CZ en Ohra voeren sterkere verhogingen door.

Zilveren Kruis verhoogt de premie voor de meest gekozen basispolis Basis Zeker met € 3 tot € 128,45 per maand (+2,4%). Het Achmea-label steekt ruim € 100 miljoen van de reserves in het beperken van de premiestijging. De duurste basisverzekering Basis Exclusief wordt € 5 duurder en komt op € 139,95 per maand (+3,7%). Basis Budget wordt ook € 5 duurder: de premie gaat naar € 120,95 (+4,3%). De premies van de aanvullende verzekeringen stijgen met gemiddeld 1,8%.

Concern breed is de greep in de reserves groter dan vorig jaar: Achmea benut in totaal € 120 miljoen, tegen nog € 21 miljoen vorig jaar, om ook bij De Friesland, Interpolis, Pro Life en FBTO de premiestijging te dempen. “De huidige omstandigheden – waaronder ook Covid-19 – vragen om een extra stap om de premiestijging voor onze klanten beperkt te kunnen houden.”

CZ

Bij CZ gaat de meest gekozen basisverzekering Zorg-op-Maatpolis volgend jaar € 129,60 per maand kosten, € 8,65 duurder dan dit jaar (+7,2%). Ook CZ benut ruim € 100 miljoen van de reserves om de premiestijging binnen de perken te houden. De op een na grootste ziektekostenverzekeraar geeft aan dat veel afspraken met ziekenhuizen nog niet zijn gemaakt vanwege het coronavirus. CZ gaat in die gevallen ziekenhuiskosten vergoeden alsof er een overeenkomst is, ook als die nog niet met een ziekenhuis gesloten is. De twee andere varianten van de basisverzekering die CVZ aanbiedt, zijn de Zorgbewustpolis (€ 123,10) en de Zorgkeuzepolis (€ 138,50).

VGZ

Bij VGZ blijft de stijging van de basispremie beperkt tot € 4,50 euro, oftewel 3,8%. De maandpremie komt daarmee op € 124,45. “De stijging is VGZ lager dan de premieverhoging die het ministerie van VWS op Prinsjesdag aankondigde”, aldus bestuursvoorzitter Karien van Gennip. Dat komt met name door inzetten op ‘zinnige zorg’ maar ook door het deels dempen van de premiestijging met reserves.

Ohra

NN-label Ohra doet 8,8% bovenop de basispremie. Die wordt nu € 126,75, inclusief 4% online korting. Ohra wijst op de Fysio Meeneemservice, waarmee ze hun ongebruikte fysiotherapiebehandelingen uit de aanvullende verzekering kunnen meenemen naar het nieuwe jaar. Die kost maximaal € 1,50 extra per maand. Het eigen zorglabel van NN maakt de basispremie voor de restitutiepolis 8,7% hoger: € 133,44 per maand. Zowel de NN- als de Ohra-ziektekostenverzekeringen worden door CZ uitgevoerd.

DSW

DSW maakte in september traditiegetrouw als eerste de 2021-premie bekend. Die gaat met € 6,50 omhoog naar € 124,50 (+5,5%). Bij DSW is het verplicht eigen risico € 375, een tientje lager dan wettelijk bepaald. De Schiedamse maatschappij geeft aan geen ruimte te hebben om reserves in te zetten voor het beperken van de premiestijging.

Bron: AM