De 6 grootste cybercrime risico’s en oplossingen van thuiswerken
Door Covid-19 zijn er veel meer mensen vanuit huis aan het werk. Op kantoor zijn de computers meestal beter beveiligd dan thuis. Wij hebben daarom de 6 grootste cybercrime risico’s en oplossingen van het thuiswerken voor jou op een rij gezet.
Oplossing 1: Digitale veiligheid (Chefsache)
Op kantoor werken jouw medewerkers op goed beveiligde computers. Op dit moment werken zij plotseling vanuit huis, waar het een stuk minder goed beveiligd is. Een laptop van kantoor wordt door het bedrijf beheerd en gemonitord maar een privélaptop niet. Als de privélaptop wordt gehackt, kan de cybercrimineel in jouw bedrijfssysteem meekijken. De cybercriminelen zijn dus op het moment erg actief. Het is de verantwoordelijkheid van de ondernemer (Chefsache) dat iedereen veilig aan het werk kan, zowel op kantoor als vanuit huis.
Risico 2: Privacy gevoelige gegevens
Oplossing 2: Veilig mailverkeer
Nu het grootste gedeelte van jouw medewerkers thuis aan het werk is, gaat veel uitwisseling van (vertrouwelijke) informatie via de e-mail. Denk hierbij aan contracten, facturen, salarisspecificaties waar privacygevoelige informatie in te vinden is. Het versleutelen van jouw data is noodzakelijk zodat alle informatie onleesbaar wordt voor derden. Als ondernemer zorg jij voor een envelop, deze envelop bestaat uit technische beveiligingsmaatregelen zoals bijvoorbeeld het installeren van programma’s tegen virussen of kwaadaardige software.
Risico 3: Malware, phising, spyware en virussen
Oplossing 3: Medewerkers trainen
Covid-19 maakt cybercriminelen creatiever. Veel mensen zijn op dit moment op zoek naar informatie over het Corona virus, cybercriminelen spelen hier op in. Je medewerker ontvangt direct hierna een e-mail met als onderwerp Corona, die klikt vervolgens op de link en zo heeft de cybercrimineel vrije toegang tot zijn of haar gegevens.
Risico 4: Hackers
Oplossing 4: Tweestapsverificatie invoeren
Veel thuiswerkers loggen op jouw kantooromgeving in via een Virtual Private Network. Dit geeft een veilige, versleutelde toegang tot jouw bedrijfssysteem. Stel altijd een tweestapsverificatie in. Dit betekent dat als je thuis inlogt, je een sms’je met een code via je mobiel krijgt. Het wachtwoord is een deurslot en de tweestapsverificatie een extra cijfercodeslot, waarvan de cijfers constant veranderen. Door de extra controle wordt het de hacker veel moeilijker gemaakt.
Risico 5: Geen kennis
Oplossing 5: Protocol
Als ondernemer moet je technische veiligheidsmaatregelen nemen maar ook organisatorisch moet je het op orde hebben. Je kan bijvoorbeeld een helpdesk inrichten voor de thuiswerkers of bepaalde contactpersonen aanwijzen die altijd bereikbaar zijn. Maak een online protocol met wat wel en wat niet besproken mag worden tijdens een Zoom-meeting of wat de regels zijn bij het thuiswerken.
Risico 6: Criminelen
Oplossing 6: Hacken
In fysieke kantoren worden regelmatig brandoefeningen gehouden. Het is dus geen gek idee om ook eens een hacker te laten kijken hoe (on)veilig jouw systeem is. Als je jouw systeem laat testen door een hacker, zie je direct hoe cybercriminelen in jouw systeem kunnen inbreken. Hoe vaker je dit laat testen, hoe sneller je ziet of er werk aan de winkel is of juist niet. Bovendien houdt het je medewerkers up-to-date en creëert het meer oplettendheid.
Risico 7: Investeren in beveiliging
Oplossing 7: Digitalisering
Als ondernemer ben je altijd druk aan het werk maar het loont des te meer als je als werkgever (vooral in het mkb) goed verdiept in de digitale veiligheid en daar geld in te investeren. De digitalisering is de aorta van Nederland, die moet zodanig beschermd worden dat-ie niet bloedt. Gebeurt dat wel, dan is de continuïteit van jouw bedrijf in gevaar.
Bron: vno-ncw.nl