PvdA doet aangifte na cyberaanvallen

 

De PvdA is getroffen door cybercriminelen. De cybercriminelen proberen de website van de sociaaldemocraten in de verkiezingstijd plat te leggen met DDoS-bombardementen. De aanvallen duren inmiddels al twee weken en zijn nog niet opgelost.

Er worden tientallen miljoenen nepbezoekers op PvdA website afgevuurd zodat de website uit de lucht kan worden gehaald. Door de veiligheidsmaatregelen heeft de partij kunnen voorkomen dat de bezoekers in Nederland nog last hebben van de cybercriminelen.

Maar voor de Nederlanders in het buitenland, die nu al mogen stemmen, ligt dat helaas anders. Zij kunnen niet of nauwelijks de website bezoeken nu al het buitenlandse bezoek geweerd moet worden om online te kunnen blijven.

Op social media wordt er gespeculeerd dat de Turkse hackersgroep ’Anka Neferler Tim’ achter de aanvallen zit. De PvdA heeft sterke vermoedens dat de aanvallen verband houden met uitspraken van PvdA-Europarlementarier en kandidaat-Kamerlid Kati Piri over haar steun voor democraten in Turkije en oproepen om politieke gevangenen vrij te laten.

„Dat wij vermoedelijk de dupe zijn van inmenging in verkiezingstijd van Turkse hackers, is zorgelijk en bijzonder vervelend”, reageert partijvoorzitter Vedelaar. „Juist nu was onze website niet te bezoeken voor mensen buiten Nederland, terwijl zij nu juist kunnen stemmen.”

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) laat weten dat het Nationaal Cyber Security Centrum klaar staat om de PvdA te helpen.

„Het is heel belangrijk dat alle politieke partijen hun normale dingen kunnen doen in de campagne en dat er geen verstoringen plaatsvinden, ook niet via de digitale route”, reageert de bewindsvrouw. „Ik ben steeds alert geweest op de mogelijkheid van buitenlandse inmening. Dit is een manier waarop dat kan gebeuren. Daar moeten we hard tegen optreden.”