Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

 

Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig? Deze vraag stel jij jezelf misschien ook weleens af. Niet iedereen ziet het nut en de noodzaak ervan in om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Een standaardantwoord is er dan ook niet. Wij hebben daarom een aantal voorkomende vragen op een rij gezet.

Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?
Het is lastig inschatten of je in de toekomst in een juridisch conflict belandt. Zolang je geen rechtsbijstandverzekering nodig hebt, komt het waarschijnlijk niet in je op om deze verzekering af te sluiten. Weet wel dat in principe iedereen in het dagelijkse leven verzeild kan raken in een juridisch geschil. Een aantal omstandigheden die de kans op een conflict vergroten zijn bijvoorbeeld het hebben van een gezin, regelmatig van baan wisselen, verhuizen en vaak onderweg zijn in het verkeer.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?
Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van deskundige juridische hulp in de vorm van advies of bijstand. Denk hierbij aan een conflict over de aankoop van een huis, een verkeersongeluk met een vervelende nasleep of bijvoorbeeld onenigheid met je werkgever. In zulke situaties is het fijn als een expert jou helpt met jouw rechten en plichten. Met een rechtsbijstandverzekering heb je vaak de keuze uit verschillende dekkingen, zodat het op jouw persoonlijke situatie is af te stemmen.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering?
De kosten van een rechtsbijstandverzekering hangen af van het aantal dekkingen dat je kiest. Uiteraard geldt hierbij: hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de premie. De gezinssamenstelling is daarnaast ook van invloed op de prijs. Een rechtsbijstandverzekering is bijvoorbeeld goedkoper als je geen partner hebt, dan wanneer je één of meerdere inwonende gezinsleden hebt. Mocht een juridisch geschil zich voordoen, dan ben je met een rechtsbijstandverzekering al snel goedkoper uit dan zelf een advocaat inschakelen. De kosten van een advocaat liggen namelijk gemiddeld tussen de €200,- en €300,- per uur.

Uit welke dekkingen kan ik kiezen?
Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingen. Het is niet verplicht om alle dekkingen af te sluiten. Wel hanteren sommige verzekeraars een verplichte basisdekking. Wij kijken graag samen met jou naar welke dekkingen voor jou relevant zijn.