Bijna twee op de drie huizenkopers bieden boven de vraagprijs

In de overspannen huizenmarkt is overbieden inmiddels de standaard. In de eerste maanden van dit jaar werd op 62% van de te koop staande woningen boven de vraagprijs geboden, meldt Makelaarsland. Gevolg is dat kopers tijdens de huizenjacht toch voor een hogere hypotheek gaan.

De woningen werden in 2020 nog vaker overboden dan in 2019. Op de helft van de huizen die via Makelaarsland zijn verkocht werd overboden. Hoe gretig de kandidaten tegen elkaar opbieden, hangt van de prijscategorie af. Voor een woning tussen de €200.000,- en €300.000,- is 75% van de biedingen boven de vraagprijs. Zelfs bij woningen boven het miljoen wordt nog in 13% van de gevallen overboden.

Volgens Makelaarsland besluit een derde van de woningzoekers tijdens de huizenjacht het budget te verhogen. Er is een grote kans dat mensen bij hun huizenjacht te maken krijgen met een biedingstraject en uiteindelijk toch niet het winnende bod neerleggen. Bij een tweede of derde keer bieden zorgen kopers dat ze meer te spenderen hebben.
Overbieden gaat daar dan automatisch bij horen, want mensen willen niet teleurgesteld blijven worden.

De extra ruimte wordt geschapen door een hogere hypotheek te nemen dan de kopers eerst van plan waren. Huizenkopers lenen gemiddeld minder dan op basis van hun inkomen zou kunnen. Zij brengen ook meer eigen geld in dan nodig is voor het betalen van de aankoopkosten. Een andere tactiek is het vergroten van het zoekgebied, ongeveer een kwart van de huizenkopers wijkt namelijk bij nader inzien uit naar een woning buiten de stad.

Bron: Makelaarsland