De hypotheekrentes waren in het eerste kwartaal van 2021 nog steeds historisch laag. Volgens gegevens van vergelijkingssite Rente.nl was met name bij lange rentevast periodes sprake van een scherpe daling op jaarbasis. Volgens Business Insider bestaat de kans op een stijging van de hypotheekrentes. Geldverstrekkers aarzelen, wie zet de eerste stap?
De laagste hypotheekrente voor ‘20 jaar vast’ met Nationale Hypotheek Garantie kwam in het eerste kwartaal van 2021 uit op 1,23 procent. Dat betekende een daling van 17 procent ten opzichte van 1,48 procent een jaar eerder. Bij ‘30 jaar vast’ ging de rente in een jaar tijd van 1,89 procent naar 1,57 procent. Ook dit betekende een daling van 17 procent.
Dat de langere rentevast periodes juist de rentes zagen dalen, komt volgens de onderzoekers doordat de vraag naar deze hypotheken groot is, ook vanwege nieuwe regels per 1 januari met betrekking tot de overdrachtsbelasting. Jonge huizenkopers, die geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen, kiezen meestal voor een rente die 20 jaar vaststaat.
Ook bij de kortere looptijden was sprake van een daling. Voor ‘5 jaar vast’ ging de laagste hypotheekrente van 0,9 procent naar 0,75 procent. Voor ‘10 jaar vast’ ging de laagste rente van 1,05 procent naar 0,97 procent.
Ondertussen proberen veel huiseigenaren te profiteren van de lage rente door over te stappen. In december 2020 kwam het aantal hypotheekaanvragen in totaal uit op 40.458. Dat is 35 procent meer dan het gemiddelde aantal van 30.015 dat de afgelopen vier jaar werd aangevraagd, analyseert Hypotheken Data Netwerk.
De kans op een stijging van de hypotheekrente neemt op dit moment toe, maar geldverstrekkers aarzelen nog om de eerste stap te zetten.
Voor geldverstrekkers zijn er bij het bepalen van de hoogte van de hypotheekrente meerdere factoren die meespelen. Er zijn de financieringskosten voor geld dat banken en andere hypotheekpartijen zelf lenen maar er zijn ook administratieve kosten, marketingkosten en risico-opslagen voor eventuele problemen met het terugbetalen van de leningen.
Bij de financieringskosten is de kapitaalmarktrente een belangrijk ijkpunt. Hierbij wordt vaak gekeken naar de rente op de 10-jarige Nederlandse staatslening als referentiepunt.
Opvallend is dat de rente sinds begin 2021 duidelijk is opgelopen. Tegelijk is de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast voor hypotheken mét NHG-verzekering op een bodemniveau blijven hangen.
Bron: Business Insider