Verbouwing voor een thuiswerkplek joeg de hypotheekmarkt aan


D
e hypotheekmarkt heeft een historisch jaar achter de rug. Ondanks de coronacrisis is het aantal aanvragen behoorlijk toegenomen ten opzichte van 2019. Met name zijn er veel aanvragen geweest voor een verbouwing.

De verbouwers worden aangewezen als belangrijke reden voor de groei. In 2020 waren er 48 procent meer aanvragen voor de financiering van een verbouwing dan in 2019. Vooral jonge eigenaren investeren in woningverbetering. De meeste aanvragen kwamen uit de leeftijdscategorie 25 tot 35 en 35 tot 45. Ook in 2021 worden er veel aanvragen verwacht.

Dit is te verklaren door de overspannen woningmarkt en de torenhoge prijzen. Verhuizen om nieuwe woonwensen te vervullen is duurder dan een verbouwing. En de behoefte aan een geschikte thuiswerkplek versnelde de vraag naar meer vierkante meters. 

Er wordt verwacht dat daar voor komend jaar geen verandering in komt. Door de grote schaarste aan betaalbare woningen en de stijgende huizenprijzen kiezen veel huizenbezitters er daarom liever voor te investeren in de eigen woning om het wooncomfort te verhogen of hun huis te verduurzamen. Naar verwachting zal deze ontwikkeling zich in 2021 voortzetten, aangezien de krapte op de huizenmarkt nog steeds toeneemt.

Bron: Amweb