Ga jij een vakantiehuis verhuren?

Steeds meer mensen kiezen er voor om hun huis soms te verhuren via Airbnb. Je ontmoet leuke mensen en je houdt er ook nog iets aan over. Waar veel mensen alleen niet aan denken is hun inboedelverzekering en de opstalverzekering. En dat is niet verstandig. Als je je woning namelijk verhuurt is dat meestal niet verzekerd op een gewone woonverzekering.

De inboedelverzekering en opstalverzekering die je als particulier afsluit, zijn er op gericht dat je jouw woning en spullen alleen gebruikt voor privé-zaken. Als je je woning gaat verhuren, verdien je er geld aan en is het ineens geen privégebruik meer. Terwijl je natuurlijk geen professionele verhuurder bent of een hotel. Toch ben je volgens de meeste polisvoorwaarden verplicht het aan je verzekeraar te laten weten als je je huis op een andere manier dan alleen privé gebruikt. Veel mensen zullen daar alleen niet aan denken als ze hun huis aanbieden op Airbnb. Dat is ook gebleken uit onderzoek van Gfk. Dat is zorgwekkend, want mensen realiseren zich dus blijkbaar niet dat hun inboedelverzekering of opstalverzekering bij verhuur via Airbnb niet meer geldt. Het kan je dan maar zo gebeuren dat je een schade niet vergoed krijgt of jouw verzekering zelfs wordt stopgezet. Woonverzekeringen zijn op dit moment nog niet goed aangepast op de ontwikkeling in de samenleving van spullen delen zoals Airbnb, Uber of Snappcar (www.snappcar.nl/verzekering). Hoe kun je je dan verzekeren als je jouw huis wilt blijven verhuren via Airbnb en een goede verzekering wilt hebben? Dat is nog erg lastig. Momenteel zijn er vier verzekeraars die een dekking hebben of als aanvullende optie bieden als je je huis soms verhuurt: Nationale NederlandenASRCentraal Beheer Achmea en Aegon.

Het is belangrijk dat je aan ons doorgeeft als jij jouw woning gaat verhuren. Wij passen dan de opstal-/inboedelverzekering voor je aan, zodat jij zonder zorgen jouw woning kan verhuren.