Wil jij een boot kopen?

Het aantal watersportliefhebbers in ons land is groot. Een deel van hen mag zich gelukkig prijzen met een eigen boot. Alhoewel dit een kostbaar bezit is, is ongeveer 20% niet verzekerd. Maar is dit eigenlijk wel toegestaan? Is een bootverzekering wel of niet verplicht?

Verplichting binnen Nederland 
In Nederland bestaat er geen wet die je verplicht om een bootverzekering voor je boot af te sluiten. Wel wordt in bepaalde situaties een WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) verplicht gesteld door een beheerder of organisatie. Bijvoorbeeld bij wedstrijden, in een jachthaven, een botenstalling of op (een deel van) vaarwater.

Verplichting buiten Nederland
Vaar je buiten Nederland? Dan bestaat een wettelijke verplichting soms wel. Dit is het geval in veel landen rond de Middellandse Zee zoals Spanje, Griekenland, Kroatië en Italië. De hoogte van de vereiste WA-dekking verschilt per land.

Welke bootverzekering kiezen?
Je kunt je boot alleen WA, maar ook aanvullend verzekeren. De WA-bootverzekering vergoedt de kosten van de materiële schade en/of letselschade die je veroorzaakt bij anderen. In geval van een aanvaring worden de kosten die je bij jouw eigen boot veroorzaakt dus niet vergoed. Hiervoor is een aanvullende verzekering nodig.

Wel of niet verzekeren
Het is verstandig een goede afweging te maken of je jouw boot wel of niet (aanvullend) verzekert. Bijvoorbeeld door te kijken naar de waarde van je boot, hoe vaak en waar je vaart, jouw financiële vangnet om onverwachte kosten te dragen en de emotionele waarde die je boot heeft. En dat is voor iedereen toch weer anders.

Benieuwd welke bootverzekering bij je past en wat de kosten hiervan zijn? Neem contact met ons op, wij berekenen de premie en sluiten je bootverzekering af.