Wil jij een e-bike aanschaffen?

Elektrische fietsen zijn al jaren in opmars. Helaas ook in diefstalcijfers. In 2020 werd 18.032 keer aangifte gedaan van een gestolen e-bike. Ze worden relatief vaker verzekerd dan stadsfietsen. Let wel goed op de dekking van de prijzige en schadegevoelige accu bij het afsluiten van de verzekering.

Verschillende e-bikeverzekeringen
Aflopende fietsverzekering
Bij een aflopende (ook wel kortlopende) fiets- of e-bikeverzekering betaal je bij het afsluiten in 1 keer de premie voor 3 of 5 jaar. Wordt jouw fiets kort daarna gestolen, dan krijg je in de regel geen geld terug.

Doorlopende fietsverzekering
Bij een doorlopende fiets- of e-bikeverzekering betaal je eens per maand of (half)jaarlijks premie. Je loopt dus minder risico op ‘weggegooide’ premie. Deze polis is na 3 jaar vaak wel wat duurder dan een aflopende.

Verzekering met allrisk-dekking
Met een allrisk-dekking ben je zowel verzekerd tegen diefstal als schade door bijvoorbeeld vallen, brand of aanrijdingen. Wel betaal je bij gedeeltelijke beschadiging vaak een eigen risico van €25 tot €50.

Verzekering met alleen diefstaldekking
Bij ‘kale’ diefstaldekking ben je alleen verzekerd tegen diefstal. Gek genoeg valt diefstal van losse accessoires bij sommige verzekeraars niet onder deze dekking. De premie is lager dan bij een allrisk-dekking.

Premie
De hoogte van de premie van een e-bikeverzekering hangt af van:Het soort fiets.

– Aanschafwaarde
– Gemiddeld vallen de grote steden en studentensteden in de duurste regio en kleinere plaatsen ‘in de provincie’ in de goedkoopste. Randgemeenten zitten er      vaak tussenin.
– Een aantal verzekeraars kijken ook naar de leeftijd van de verzekerde.

Accessoires
Accessoires zijn meeverzekerd als je er ook premie over betaalt. De dekking geldt bij diefstal alleen voor zaken die ‘vastzitten’ aan de fiets, zoals een kinderzitje, fietsmand of -tassen. Bij schade door bijvoorbeeld vallen, zijn ‘losse’ accessoires zoals fietscomputers, GPS- en navigatieapparatuur vaak ook verzekerd.

Fietssloten
Alle fietsverzekeraars eisen dat je een ART-goedgekeurd slot gebruikt, meestal categorie 2 of hoger. Bij diefstal moet je twee sleutels kunnen overleggen voor een vergoeding, waarvan één met gebruikssporen. Het is dus van belang dat je zo’n slot hebt of koopt als je een e-bikeverzekering afsluit. Alle verzekeraars accepteren inmiddels ook Digitale sloten (mits ART 2).