Verhoging van de rente op de hypotheek wordt vaak vergeten in financiële planning Nederlander

Hoewel Nederlanders wel bezig zijn met hun financiële toekomst, houden ze weinig rekening met de gevolgen van life events als trouwen en arbeidsongeschikt raken op de portemonnee, concludeert de CEO uit onderzoek.

Het Delftse techbedrijf liet onderzoek doen onder ruim 1.000 volwassen Nederlanders. Daaruit blijkt dat 53% aangeeft redelijk tot zeer veel met zijn financiële toekomst bezig te zijn. Daarbij wordt vooral gedacht aan materiële zaken als de aankoop van een auto of een boot (38%) en het verbouwen van de woning (37%). Daarnaast wordt door 36% stilgestaan bij de financiële impact van het eigen overlijden.

Andere life events blijken een ondergeschoven kindje. Zo zegt 21% rekening te houden met de gevolgen die trouwen of samenwonen heeft op hun financiële planning en slechts 9% beziet de gevolgen van een scheiding. De mogelijkheid om arbeidsongeschikt te raken is voor 23% een factor om rekening mee te houden in de financiële planning.

Belasting
Economische veranderingen waar de Nederlander financieel rekening mee houdt, zijn verhoging of verlaging van belastingen (44%) en tussenkomst van de overheid, zoals renteaftrek bij de belastingaangifte (39%). Recessie en inflatie worden door 36% genoemd. “Opvallend is dat slechts een kwart van de ondervraagden (25%) een beetje tot heel erg rekening houdt met verhoging van de rente op de hypotheek. Dit geldt vaker naarmate men jonger is; 37% van de jongvolwassen onder de 30 jaar versus slechts 15% van de zestigplussers.”

Een kwart wil samen met adviseur inzicht krijgen
Uit het onderzoek blijkt verder dat 36% denkt niet te kunnen overzien wat de gevolgen zijn van toekomstige gebeurtenissen, zoals veranderingen in het persoonlijke leven of economische veranderingen, op de financiële situatie. Een iets grotere groep (41%) schat in daar wel redelijk tot goed zicht op te hebben. De meerderheid van de mensen die zelf meer inzicht willen hebben (61%), vindt het prettig om dat zelf online op te halen. Ruim een kwart (27%) wil samen met een adviseur op zoek naar deze informatie en 12% laat het het liefst volledig over aan een adviseur.

De CEO ziet hierin kansen voor het eigen Smart Platform. “Uit het onderzoek dat wij lieten uitvoeren komt duidelijk naar voren dat er nog veel te winnen valt bij het ondersteunen van consumenten bij het vooruitkijken op hun financiële situatie zodat zij met vertrouwen keuzes kunnen maken. Dat mensen er behoefte aan hebben om dat te doen binnen de online omgeving van hun financieel dienstverlener is een mooie kans.”

Bron: Amweb.nl


De hypotheekadviseurs van de Bruyn kijken graag met je mee zodat jij beter inzicht krijgt in jouw financiële toekomst.