Wanneer heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Met een overlijdensrisicoverzekering dek je het financiële risico van overlijden af gedurende de looptijd van de polis. Overlijd je vóór de einddatum van de verzekering, dan keert de verzekeraar het verzekerde bedrag uit aan je nabestaanden.

– Degene op wiens leven de verzekering is afgesloten, is de verzekerde.

– De begunstigde is degene die de uitkering ontvangt.

Bij bijna alle verzekeraars kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten op 2 levens, bijvoorbeeld op je eigen leven en dat van je partner. Meestal is dan de achterblijvende partner de begunstigde, maar ook je kinderen kunnen begunstigden zijn.

Als je bezig ben met de hypotheek voor een nieuw huis, vraag je je misschien af of je een overlijdensrisicoverzekerering nodig hebt. Een aantal banken stelt een overlijdensrisicoverzekering verplicht, bijvoorbeeld voor het deel van de hypotheek dat uitkomt boven de 80% van de woningwaarde. 

Of het nou verplicht is of niet, het is wel verstandig een overlijdensrisicoverzekering te overwegen als je met zijn tweeën bent of een gezin hebt. Zoek uit wat er gebeurt als 1 van de 2 komt te overlijden. Hoe hoog is jullie nabestaandenpensioen? Is het inkomen of spaargeld van de achterblijvende partner voldoende om in het huis te kunnen blijven wonen?

Als er kinderen zijn, dan moet de achterblijvende ouder misschien minder gaan werken of de kosten voor kinderopvang gaan omhoog. Dan komt de financiële klap nog harder aan. Een overlijdensrisicoverzekering verlicht in ieder geval de financiële pijn.

Je kunt tot hoge leeftijd nog een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. De maximum leeftijdsgrens verschilt per verzekeraar.

Wie een overlijdensrisicoverzekering afsluit, moet een gezondheidsverklaring invullen. Kom je boven een bepaald verzekerd bedrag dan vragen verzekeraars een medische keuring.

Ben je niet gezond, dan kan de verzekeraar de premie verhogen. Je bent dan niet verplicht om de verzekering ook af te sluiten, maar je bent dan ook niet verzekerd. Heb je zo’n verzekering nodig en ben je niet gezond, begin dan op tijd met afsluiten: het kan lang duren voordat de verzekering geregeld is.

Je hebt niet altijd een overlijdensrisicoverzekering nodig. Bijvoorbeeld omdat je alleen bent of omdat je partner ook het huis kan betalen als jouw inkomen wegvalt. Bij veel banken hoeft dit ook niet. En voor hypotheken met een hypotheekgarantie geldt dit sowieso niet. Er zijn wel hypotheekverstrekkers die een ORV verplicht stellen als de hypotheeklening hoger is dan een bepaald percentage van de marktwaarde van de woning. 

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen, zoals: gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering, annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering en lineair dalende overlijdensrisicoverzekering.

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering:

Hierbij spreek je een vast uitkeringsbedrag af met de verzekeraar. Dit bedrag en de maandpremie blijven gelijk gedurende de gehele looptijd van de verzekering. Dit is bijvoorbeeld verstandig in combinbatie met een aflossingsvrije hypotheek.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering:

Bij een annuïteitenhypotheek is het gebruikelijk om ook te kiezen voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Bij deze overlijdensrisicoverzekering gaat het verzekerde bedrag elke maand iets omlaag. De maandpremie is de hele looptijd gelijk.

Betaal je 3% hypotheekrente, kies dan ook voor een 3% dalende verzekering. Het verzekerde bedrag daalt dan net zo snel als de hypotheekschuld. Zo ben je steeds goed verzekerd, maar betaal je niet teveel premie.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering:

Sluit je een lineaire hypotheek, kies dan voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. Hierbij daalt het verzekerde bedrag met een gelijk bedrag per jaar.

Wil je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Of wil je eerst meer informatie? Team de Bruyn staat voor je klaar.