Modaal verdienende alleenstaande nagenoeg kansloos op woningmarkt

Een alleenstaande met een modaal inkomen heeft alleen nog in Groningen en Friesland een redelijke kans om een betaalbare woning te vinden. In Amsterdam zijn de kansen met 0,2% het allerkleinst. De eerste stap in de huizenjacht lijkt een relatie beginnen: tweeverdieners met een modaal inkomen hebben een stuk meer mogelijkheden om een woning te vinden.

De modaal verdienende single kan dit jaar weliswaar iets meer lenen dan vorig jaar, maar alsnog is slechts 3,3% van het complete huizenaanbod bereikbaar voor deze groep. Die kan met een inkomen van € 36.500 exclusief vakantiegeld bij 1,02% rente een hypotheek krijgen van ongeveer € 188.000. Dat is bijna € 20.000 meer dan vorig jaar. De Hypotheker heeft het modale inkomen voor tweeverdieners op € 62.000 gezet; zij komen tot een maximale hypotheek van € 344.000. Daarmee komt 36% van het woningaanbod in zicht.

Rotterdam nog relatief betaalbaar
De eenverdiener kan zich het beste richten op Groningen en Friesland, waar respectievelijk een op de zes en een op de negen woningen betaalbaar is met een modaal inkomen. Een huis zoeken in Noord-Holland (1,3%), Utrecht (1,1%) en Noord-Brabant (1%) is zoeken naar een speld in een hooiberg voor de modaalverdienende. Die kan een woning in de stad ook wel vergeten. Eindhoven (betaalbaarheid 0,6%) en Utrecht (1%) scoren na de 0,2% van Amsterdam het slechtst. Wie per se in een grote stad wil wonen, moet zijn pijlen richten op Rotterdam: daar is nog 2,3% van het woningaanbod bereikbaar, al is dat een grote achteruitgang ten opzichte van vorig jaar, toen nog een op de tien woningen bereikbaar was met een modaal inkomen.

Tweeverdieners
De eerste stap in de huizenjacht lijkt een relatie beginnen: tweeverdieners met een modaal inkomen hebben een stuk meer mogelijkheden om een woning te vinden: zij komen in aanmerking voor 36% van het totale woningaanbod. Daar speelt mee dat het salaris van een tweede inkomen vanaf dit jaar voor 90% meetelt bij de berekening van de maximale hypotheek. Overigens telt de Hypotheker bij de tweeverdieners wél het vakantiegeld mee, zodat het gat tussen een- en tweeverdieners nog wat groter wordt. Modale tweeverdieners maken ook in het noorden de meeste kans: in Groningen is bijvoorbeeld twee derde van het huizenaanbod voor hen toegankelijk. Ook in Limburg en Zeeland kunnen ze kijken naar meer dan de helft van het aanbod. De kansen zijn het laagst in Utrecht (24%) en Noord-Holland (25%). In Amsterdam is nog altijd 16% van het huizenaanbod betaalbaar voor de tweeverdieners: zij hebben daar evenveel kansen als de eenverdiener in de provincie Groningen.

Huizenmarkt op slot?
Commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker noemt de situatie voor single huizenkopers “vrijwel uitzichtloos”. “Bovendien is overbieden eerder regel dan uitzondering, waardoor huizenkopers, naast de kosten koper, extra eigen geld moeten inbrengen. Het is aan de nieuwe regering om maatregelen te treffen om deze grote groep Nederlanders uitzicht te geven op een betaalbare woning. Niets doen is geen optie, want de huizenmarkt dreigt op slot te gaan.”

Bron: Amweb.nl

Wil jij weten wat je kan lenen? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag verder.