Alle nieuwe auto’s moeten in 2030 elektrisch zijn


In 2030 zijn er in Nederland voldoende betaalbare elektrische auto’s te koop om te voldoen aan de ambities uit het Klimaatakkoord. Ook kunnen er dan voldoende laadpalen zijn en genoeg groene stroom om de accu’s mee op te laden. Dat stelt consultancybureau PwC in een nieuw onderzoek naar de haalbaarheid van elektrisch rijden. Volgens het Klimaatakkoord mogen in Nederland vanaf 2030 alleen nog maar nieuwe auto’s met een elektromotor worden verkocht. Volgens de onderzoekers zijn er “geen onoverkomelijke hindernissen” om dit doel te halen.

In 2030 zijn er voldoende betaalbare modellen beschikbaar, niet alleen voor leaserijders, maar ook voor consumenten van de goedkopere en middenklassemodellen. Ook verwachten we dat er een tweedehandsmarkt op gang komt.”, aldus PwC. In dat jaar rijden er zo’n 1,9 miljoen elektrische personenauto’s op Nederlandse wegen, samen goed voor jaarlijks 28 miljard kilometers. Vanaf 2030 komen daar jaarlijks ongeveer 400.000 nieuwe elektrische voertuigen bij.

Elektrische auto wordt goedkoper
Op dit moment zijn elektrische auto’s voor veel consumenten nog te duur. Maar dat zal volgens de onderzoekers snel veranderen. “Autofabrikanten zetten vol in op elektrisch vanwege strengere CO2-normen in de Europese Unie en de enorme boetes die daarmee gepaard gaan”, zo klinkt het. De gemiddelde prijs van een elektrische auto met een bereik van 300 km zal rond 2024 onder die van een brandstofauto duiken, zo verwacht PwC.

Veel laadpalen nodig
In 2030 rijden er naar verwachting zo’n 9,4 miljoen personenauto’s rond in Nederland. Eén op de vijf auto’s zal dan elektrisch aangedreven zijn. Om die op te laden zijn er 1,5 miljoen extra laadpalen nodig. Eind vorig jaar stonden er 230.000 laadpalen in Nederland.

Volgens PwC moeten er per werkdag de komende negen jaar gemiddeld 644 laadpunten worden geplaatst. Dat is volgens de onderzoekers haalbaar, mits de overheden eraan meewerken. Dat kan volgens PwC door afspraken over elektrisch rijden in wet- en regelgeving te verankeren, het liefst ook binnen de EU. Daarmee ontstaat zekerheid over investeringen in nieuwe modellen en laadinfrastructuur.

Elektriciteitsnetwerk
De plannen voor verzwaring van het elektriciteitsnetwerk zijn volgens PwC voldoende om 1,9 miljoen elektrische auto’s te laten rijden. “Deze voertuigen doen een beroep op slechts vier procent van de totale hoeveelheid elektrische stroom. Bovendien dragen elektrische auto’s bij aan het verbeteren van de businesscase voor het opwekken van duurzame stroom. Overtollig opgewekte stroom kan immers opgeslagen worden in de batterij van deze auto’s (rtlnieuws.nl).

Ben jij van plan om in de komende jaren jouw benzineauto in te ruilen voor een elektrische auto? Vergeet dan niet jouw verzekering bij ons aan te passen.