Nederlandse bedrijven krijgen wekelijks 294 cyberaanvallen te verwerken


Per week krijgen Nederlandse bedrijven ongeveer 294 cyberaanvallen te verwerken. Eén op vijf ondernemers zou ermee te maken krijgen. Dat stelt het Nederlandse Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Een geslaagde hack kost een onderneming gemiddeld 67.000 euro.

Het Handelsregister meldt ook dat het aantal Nederlandse cybersecuritybedrijven tussen 2016 en 2021 steeg van 554 naar 1048. In Noord- en Zuid-Holland kwamen er naar verluidt 259 nieuwe vestigingen bij.

Volgens Gina Doekhie, digitaal rechercheur van de Nederlandse politie, is er een toenemende urgentie over cybersecurity ontstaan: “Steeds meer mensen begrijpen de noodzaak om cyberaanvallen aan het licht te brengen.” Volgens de rechercheur ziet men bovendien kansen om te ondernemen in de IT-securitysector. Het bijbrengen van bewustzijn, het voorkomen van aanvallen en het reageren op een aanval horen volgens Doekhie bij de mogelijkheden die ondernemers zien.

In 2021 werden heel wat Nederlandse bedrijven getroffen door cyberaanvallen. Begin september meldde RTL Nederland nog dat het 8500 euro had betaald aan cybercriminelen nadat het slachtoffer werd van een ransomewareaanval. Eind augustus werd ook MBO-instelling ROC Mondriaan slachtoffer van een grote hack. Hierdoor waren de systemen van de school tijdelijk onbereikbaar en konden medewerkers en studenten niet bij hun bestanden. Omdat de school geen losgeld wilde betalen aan de hackers, publiceerden die de gestolen gegevens online.

Eind juni werd De Mandemakers Groep, moederbedrijf van merken als Brugman, Keuken Concurrent en Woon Express, slachtoffer van een cyberaanval. Criminelen kregen toegang tot het netwerk van het bedrijf en blokkeerden de systemen. Meubelleveringen worden daarom tijdelijk opgeschort (Tweakers.nl)

Wil jij een Cyberverzekering? Wij helpen je graag.