Stormschade wordt (deels) vergoed


Hevige stormen komen de laatste jaren steeds vaker voor. Ze zorgen voor een oplopende schadelast, onder meer aan huizen. Alle opstalverzekeraars dekken deze schade, maar let goed op het eigen risico. Dat is vaak hoger dan normaal en kan hoog oplopen.

Neem bij schade contact op met de verzekeraar of tussenpersoon. Er geldt wel een verhoogd eigen risico bij stormschade. Woon je in een appartement, dan heeft de Vereniging van Eigenaars (VVE) waarschijnlijk een opstalpolis afgesloten en moet je bij deze verzekeraar aankloppen. Van storm is in verzekeringstermen sprake bij windsnelheden van meer dan 50 kilometer per uur, dat wil zeggen vanaf windkracht 7.

Ontstaat er stormschade door de buren, bijvoorbeeld door een omvallende boom of door tuinspullen die tegen de schutting zijn gewaaid? Dan moet je dit ook bij de eigen inboedelverzekering of opstalverzekering claimen. Die keert meestal uit op basis van nieuwwaarde. Stormschade is vaak overmacht, dus dan zijn buren of ben jijzelf vaak niet aansprakelijk voor schade aan anderen. Voor schade zónder storm kun je de buren wel aansprakelijk stellen. Een eventuele toegekende uitkering volgt dan veelal via de aansprakelijkheidsverzekering, op basis van dagwaarde.

Is er schade door een ander waardoor je woning onbewoonbaar wordt? Denk aan en omgevallen hijskraan of ander bouwwerktuig. Dan moet je de schade ook bij de eigen woonverzekeraar claimen, die de kosten weer bij een aansprakelijke tegenpartij verhaalt. Noodzakelijke verblijfs- en overnachtingskosten elders en opruimingskosten vallen hier ook onder. Mogelijk krijg je mogelijk een vergoeding voor schade door huurderving. Dit verschilt per woonverzekeraar (Consumentenbond.nl).

Wil je meer informatie over jouw verzekering of het eigen risico? Team de Bruyn staat voor je klaar.