Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)


Om een claim bij het Waarborgfonds Motorverkeer met succes te kunnen indienen, gelden verschillende wettelijk voorwaarden. De belangrijkste daarvan zijn dat de schade veroorzaakt moet zijn door een motorrijtuig, de bestuurder van dat motorrijtuig ook inderdaad aansprakelijk is en de dader onverzekerd en/of onbekend is. Hier belichten wij nu een ander aspect, namelijk de plaats van het ongeval.

Reikwijdte WAM
Wat is de reikwijdte van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) wat betreft de plaats van het ongeval? Voor de reikwijdte van de WAM wordt gesproken over een terrein waar mensen mogen komen. Of het wel of geen privé terrein is, is daarbij niet van belang. Het doel van deze wet is in algemene zin het (ruim) beschermen van slachtoffers in het wegverkeer. Hier volgen twee voorbeelden om dit verder toe te lichten.

Een onverzekerde boer
Een boer heeft op zijn eigen erf een kleine boerderijwinkel. De boer heeft geen motorrijtuigverzekering voor zijn tractor afgesloten. De boer rijdt met zijn tractor per ongeluk een bezoeker van zijn winkel aan die hierbij ernstige letselschade oploopt. Hoe gaat het dan verder? In essentie is het dan een zaak tussen het slachtoffer en de boer. Wanneer de boer de schade niet kan betalen, komt het Waarborgfonds in beeld. Wanneer aan alle voorwaarden is voldaan, betaalt het Waarborgfonds een schadevergoeding uit, om de schade te dekken.

Parkeren op een haventerrein
Op een haventerrein van een groot petrochemisch bedrijf komen een medewerker en een collega, die met hem carpoolt, bij de geparkeerde auto aan. De auto had nog geen schade toen de medewerker deze vanmorgen parkeerde, maar heeft nu een flinke deuk, een kapotte koplamp en er zit rode lak van een andere auto op. Hoe gaat het dan verder? In dit geval is de schade veroorzaakt door een motorvoertuig dat onbekend gebleven is en er is een getuige die bevestigt dat de auto zonder schade is geparkeerd en met schade is teruggevonden. Dan komt het Waarborgfonds in beeld.

Conclusie
Voor de mogelijke dekking van het Waarborgfonds is er dus geen verschil of een ongeval op een privé terrein, waar mensen mogen komen, gebeurt of op een openbaar terrein. Ook op privé terrein kan het Waarborgfonds uitkeren (Vereende.nl).

Ben jij van plan om een motorrijtuig te kopen? Wij helpen je graag met de verzekering.