Zestigplussers sluiten massaal hypotheek over

Hypotheekaanvragers van zestig jaar en ouder spannen afgelopen maand de kroon in de oversluitmarkt. De senioren waren namelijk goed voor maar liefst zevenduizend hypotheekaanvragen. Vorig jaar waren dit er nog 3500. Dit blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).

In vergelijking met 2020 is er nagenoeg een verdubbeling van hypotheekaanvragen afkomstig van huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten. De lage rente en het minimale aanbod van woningen, zorgt er volgens HDN mede voor dat mensen besluiten hun hypotheek over te sluiten. Mensen in de leeftijdscategorie 60+ spannen hierbij de kroon met bijna 7.000 hypotheekaanvragen in oktober. In oktober 2020 was deze groep nog verantwoordelijk voor 3.500 aanvragen. Dit geeft aan dat ouderen langer in hun woning blijven wonen, wat de doorstroming op de woningmarkt belemmert.

Starters deden in oktober circa 12.000 aanvragen. Dit aantal ligt al bijna vijf jaar op hetzelfde niveau. Het totaal aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen jaren echter sterk gestegen. Dit betekent dat de starter steeds minder aan bod komt op de hypotheekmarkt. Het aandeel is sinds 2017 sterk afgenomen en is in de maand oktober op het laagste punt beland van 21 procent.

De hypotheekmarkt kent een aantal seizoenspatronen. Waar het in de zomerperiode relatief rustig is, worden er in het najaar juist meer hypotheken aangevraagd. In oktober registreerde HDN 58.500 hypotheekaanvragen. Dat aantal ligt ver boven het aantal in dezelfde periode in voorgaande jaren. Alleen in maart 2020 was er een vergelijkbaar aantal hypotheekaanvragen. Dit had te maken met de start van de coronapandemie en de bijkomende onzekerheid over de effecten hiervan op de rentestand/economie. Vermoedelijk heeft de huidige piek in aanvragen te maken met renteverhogingen, die een groot aantal aanbieders voor eind oktober hadden aangekondigd (Amweb.nl).

Ben jij zestig jaar of ouder en wil je jouw hypotheek oversluiten? Neem contact met onze hypotheekadviseurs op voor de mogelijkheden.