Schade door gladheid op de weg


Het is weer winter en het wordt steeds kouder en dus ook gladder op de weg. Door gladheid op de weg gebeuren er meer ongelukken op het moment. Het is verstandig om je rij- en reisgedrag aan te passen en rekening te houden met langere reistijden. De gladheid levert namelijk grote risico’s op voor weggebruikers. 

Aansprakelijk door gladheid
De wegbeheerder is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de wegen. Bij een ongeval door gladheid kun je proberen om de wegbeheerder aansprakelijk te stellen. De kans om je schade gecompenseerd te krijgen door de (verzekeraar van de) wegbeheerder is zeer klein. De wegen begaanbaar houden is hun taak, maar bij gladheid is het de vraag of de wegbeheerder iets te verwijten is. Dat valt niet mee! Zeker niet als er code oranje is afgegeven en je gaat wel de weg op. 

Claimen op eigen verzekering
Schade door gladheid is verzekerd. Ook bij code oranje of rood. Bij deze codes is het advies om niet de weg op te gaan, maar als je dat wel doet ben je niet ineens onverzekerd. Is jouw motorrijtuig WA verzekerd? In dat geval krijg je jouw eigen schade niet uitgekeerd vanuit jouw eigen verzekering. De schade aangericht aan een ander kan de tegenpartij claimen op jouw WA verzekering. Ook bij een WA beperkt casco verzekering krijg je niets uitgekeerd uit jouw eigen verzekering. Eventueel kan jouw schade wel verhaald worden bij de tegenpartij.

Wie is er aansprakelijk?
Je rijdt op de openbare weg en door gladheid raakt jouw auto een geparkeerd staande auto. Wie de schuld krijgt in dit geval lijkt eenvoudig, maar vaak is het niet zo eenvoudig. Op een glad deel van de weg glijden meerdere auto’s weg en raken elkaar. In dat geval is het niet eenvoudig om vast te stellen wie de verantwoordelijkheid in de schoenen geschoven krijgt. Het is belangrijk om in dit soort gevallen om nauwkeurig het schade aangifte-formulier in te vullen. Maak het liefst ook nog foto’s om de situatie van de schade beter toe te kunnen lichten. Het is vervolgens aan de verzekeraars om uit te vechten hoe de schuldverdeling ligt. Het is mogelijk dat ieder een deel van de schade moet vergoeden.

Heb jij schade door gladheid? Neem contact op met één van onze adviseurs om te checken wat er wel of niet verzekerd is.