Kentekenhouder van een voertuig dient zelf een passende verzekering af te sluiten

Kentekenhouder van een voertuig dient zelf een passende verzekering af te sluiten


Om goedkoper uit te zijn, had een consument een scooterverzekering genomen voor zijn vrouw in plaats van zijn dochter. Dat pakte slecht uit toen zijn dochter een zwaar ongeluk kreeg. De man klaagde bij het klachteninstituut Kifid dat zijn tussenpersoon hem beter had moeten adviseren.

De destijds 16-jarige dochter van de consument liep door het ongeluk „ernstig en langdurig letsel” op, zo valt te lezen in de uitspraak van de geschillencommissie van het Kifid. De man eiste €16.124 aan materiële schade en smartengeld.

De man had een scooterverzekering genomen met zijn vrouw als regelmatige bestuurder. Hierbij waren opzittenden jonger dan 25 jaar niet meeverzekerd. De klacht luidde dat de tussenpersoon hem nadrukkelijk had moeten adviseren dat zijn dochter daarom niet verzekerd zou zijn als zij op de scooter reed.

In zijn verdediging zei de tussenpersoon dat de consument op zoek was naar de goedkoopste verzekeringsvorm. De premie voor een verzekering met zijn dochter als regelmatige bestuurder was liefst drie keer duurder dan die voor zijn vrouw.

Onverzekerd
De tussenpersoon verklaarde dat hij expliciet had verteld dat de dochter onverzekerd zou zijn, toen de man in januari 2019 voor het eerst bij hem aanklopte. Daarna had de man nog geprobeerd bij Univé met zijn dochter als de regelmatige bestuurder van de scooter een verzekering af te sluiten.

Toen dit niet lukte, was hij teruggegaan naar de tussenpersoon voor een verzekering met zijn vrouw als regelmatige bestuurder. Daarbij had de tussenpersoon hem niet nogmaals geadviseerd over de beperkte dekking voor bestuurders onder 25.

Dat hoefde ook niet, oordeelde het Kifid. De tussenpersoon hoefde er geen rekening mee te houden dat de man die verzekering afsloot, hoewel hem eerder was verteld dat zijn dochter dan niet gedekt zou zijn als bestuurder.

„Als de consument een uitgebreidere dekking had gewild, omdat zijn dochter ook op de scooter zou gaan rijden, had het op zijn weg gelegen om de tussenpersoon hierover te informeren”, aldus de geschillencommissie.

De tussenpersoon hoeft de consument daarom geen schade te vergoeden (Telegraaf.nl).

Staat jouw scooterverzekering op jouw eigen naam? Neem contact met ons op voor meer informatie.