Wil jij zelf (extra) pensioen opbouwen?

Eerst bepaal je of je ook na je pensioen je levensstandaard wilt behouden. Als je hebt berekend hoeveel geld je verwacht nodig te hebben, onderzoek je welk bedrag er al is. Neem ook het pensioen van je partner hierin mee. Moet je jouw hypotheek nog afbetalen of is het volledige bedrag al afgelost? Heeft het huis overwaarde? Wat is je bedrijf op dit moment waard? Verwacht je erfenissen? Dat zijn allemaal bedragen die je kunt gebruiken tijdens je pensioen.​​​​​​​​

Productmanager pensioenen Heidi Huurdeman van a.s.r. denkt dat het verstandig is om extra pensioen te sparen. “De AOW-leeftijd verschuift. Het was altijd 65 jaar, maar het is niet meer haalbaar voor de overheid om dat deel van het pensioen voor iedereen tot aan zijn dood te bekostigen (inmiddels is de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden, red.)”, legt ze uit.

“Door bijvoorbeeld de inflatie kan het zijn dat, zelfs met het pensioen dat je opbouwt via je werkgever, je alsnog niet voldoende opbouwt om ‘jouw’ pensioen te bekostigen. Dat begint met inzicht. Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je opvragen hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Niemand kan in de toekomst kijken, maar dan heb je in ieder geval kapitaal opgebouwd.”

Uit recent onderzoek van de verzekeraar blijkt dat vooral 45-plussers bezig zijn met hun pensioen. “Jongeren hebben eerst een trigger nodig voordat zij pensioenbewust worden. Bijvoorbeeld een familielid dat met pensioen gaat”, zegt Huurdeman. “Het zou fijn zijn als dat bewustzijn eerder ontstond, want juist als je jong bent, is het makkelijker een groter kapitaal op te bouwen.”

Zelf sparen kan op twee manieren: je kunt fiscaal gunstig sparen in box één óf sparen en beleggen in box drie. Bij deze laatste zet je geld opzij op bijvoorbeeld een spaar- of beleggingsrekening. Over dat bedrag betaal je inkomstenbelasting of loonheffing en over het gespaarde bedrag boven de 50.650 euro (per persoon) betaal je bovendien vermogensbelasting.

Bij fiscaal gunstig sparen leg je geld opzij voor je pensioen zónder dat je daarover inkomstenbelasting, loonheffing of vermogensbelasting moet afdragen. Hierbij gelden wel bepaalde voorwaarden (Nu.nl).

Ben je benieuwd naar deze voorwaarden? Wil jij zelf (extra) pensioen opbouwen? Maak een afspraak bij één van onze pensioenadviseurs, zij helpen jou hier graag bij.