Ontwikkeling hypotheekrente

De hypotheekrente is sinds eind 2021 weer fors aan het stijgen. Toch is de huidige hypotheekrente, als je kijkt naar het historisch verloop, nog niet zo hoog. Eind jaren ’70  begin jaren ’80  waren hypotheekrentes van 10 procent of hoger heel normaal.

30 jaar geleden, begin jaren negentig, stonden de hypotheekrentes nog op een enorm hoog niveau. rentes van 10% of 11% waren zeker geen uitzondering. Dit komt doordat de kapitaalmarktrente toen ook hoog was. Kapitaalmarktrentes zijn de tarieven waartegen de banken zelf geld lenen bij beleggers. Op die rentes baseren de banken dus ook hun hypotheekrentes

Vanaf eind 2021 beginnen de hypotheekrentes weer te stijgen. Vanaf februari 2022 nemen ze echt een vlucht omhoog. Dit komt vooral door de steeds verder toenemende inflatie en de oorlog in Oekraïne. De hypotheekrente historie van de afgelopen 30 jaar laat eigenlijk voornamelijk een dalende trend zien. Er zijn tussendoor wel wat stijgingen geweest, en de laatste maanden klimt de hypotheekrente dus weer omhoog, maar in verhouding zijn de hypotheekrentes nu nog redelijk laag (Rente.nl).

Het verhogen van de hypotheek of het vastzetten van de rente kan ondanks de stijgingen dus nog steeds verstandig zijn. Heb je hier interesse in? Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar.