Een (tweede) woning kopen om te verhuren

Een tweede woning kopen kan een slimme investering zijn. De vraag naar woonruimte is groot en het rendement is vaak hoger dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet. Waar krijg je mee te maken als je als particulier je tweede woning verhuurt?

Een tweede woning of vakantiehuis kopen om te verhuren betekent niet automatisch dat je ondernemer bent. Daarnaast gelden er andere fiscale regels. Zo mag je de hypotheekrente voor een tweede woning niet aftrekken. De belangrijkste aandachtspunten als je een tweede huis wilt verhuren.

Als je bedrijfsmatig meerdere woningen verhuurt, moet je je verplicht inschrijven bij de KVK en word je aangemeld bij de Belastingdienst. Dat geldt ook als je diensten aanbiedt die samenhangen met de verhuur, zoals een ontbijt maken en het huis schoonmaken voor je huurders.

Voor een hypotheek op een tweede woning gelden andere regels dan bij de hypotheek op de eerste woning (hoofdverblijf). De hypotheekrente op je eerste woning is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Bij een hypotheek voor je tweede woning is de rente niet aftrekbaar, het rentepercentage is vaak hoger en er gelden andere regels voor het maximale hypotheekbedrag. Meestal moet je eigen geld inbrengen. Door de stijgende huizenprijzen hebben veel mensen een overwaarde op hun eigen huis, waarvan zij willen profiteren. Met de overwaarde kun je een tweede hypotheek voor een tweede huis, vakantiehuis of een huis voor je kinderen makkelijker financieren. Als je je tweede woning wilt verhuren, heb je toestemming nodig van de hypotheekverstrekker.

Ook wil je natuurlijk je tweede woning en eventueel de inboedel goed verzekeren. Dit regel je met een opstalverzekering en eventueel inboedelverzekering. Niet alle verzekeraars accepteren verhuur van je woning. Verhuur betekent namelijk een hoger risico voor hen. Daarom geldt er meestal een hoger tarief en is de dekking beperkt. Verzekeringen afsluiten voor je tweede woning is daarom altijd maatwerk.

Wil jij een (tweede) woning verhuren of eerst meer informatie? Maak een afspraak met één van onze adviseurs. Het eerste gesprek is kosteloos.