Vanaf 1 januari 2023 boetes voor niet-registreerde (land)bouwvoertuigen

Is de eigenaar van het voertuig niet verzekerd? Of is hij wel verzekerd, maar is het kentekennummer en de meldcode van het voertuig niet doorgegeven aan de verzekeraar? Dan kan hij vanaf 1 januari 2023 een boete krijgen van € 400,-. 

Er zijn uitzonderingen. (Land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg rijden, hoeven bijvoorbeeld niet geregistreerd te worden. Dat geldt ook voor voertuigen die niet harder gaan dan 6 km per uur en voertuigen die smaller zijn dan 130 centimeter.

De registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen moet bijdragen aan een hogere verkeersveiligheid. De kentekenplicht komt voort uit Europese regelgeving. De Europese Commissie heeft besloten dat er een verplichte APK moest komen voor (land)bouwvoertuigen. In Nederland wordt deze APK-plicht gecombineerd met een kentekenplicht voor zowel bestaande als nieuwe (land)bouwvoertuigen.

De RDW controleert bij inschrijving in het register of het voertuig is voorzien van een typegoedkeuring¹ of individuele keuring². Zo komen alleen nog veilige voertuigen de markt en de weg op. De registratieplicht maakt ook duidelijk wie de eigenaar van het voertuig is.

Wil jij een verzekering afsluiten voor jouw (land)bouwvoertuig? Maak een afspraak met één van onze adviseurs.