Inbrekers zijn actiever op donkere dagen

Nu het aantal lichturen in een dag daalt en het buiten kouder wordt, neemt het aantal inbraken toe. Met een paar preventieve maatregelen maak je het binnendringers lastiger en breng je de feestdagen zorgeloos door.

Jaarlijks is er van november tot en met februari een piek in het landelijke inbraakcijfer (politiekeurmerk). De donkerte van de wintermaanden zorgt ervoor dat inbrekers onder beschutting van de duisternis makkelijker hun slag kunnen slaan.

Elke dag worden er in Nederland rond de 136 inbraken gepleegd (NIPW). Tijdens winterse feestdagen zoals Kerst en Oud & Nieuw loopt dit cijfer verder op. Het treffen van voorzorgsmaatregelen kan daarom absoluut geen kwaad. Met een aantal stappen maak jij je huis beter bestand tegen inbrekers en voel je je veiliger. Het eerste advies is heel eenvoudig: trek niet simpelweg de deur achter je dicht, maar doe deze goed op slot – ook als je eventjes de deur uit gaat voor een boodschap of om de hond uit te laten. Het overgrote deel van alle inbraken wordt gepleegd door ‘gelegenheidsplegers’ (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).

Dit type inbreker ziet zijn kans schoon omdat de gelegenheid zich voordoet. Laat daarom zo min mogelijk aan het toeval over. Vergeet niet om ramen dicht te doen en laat de achterdeur niet openstaan wanneer je het huis verlaat. Over het algemeen is het zo dat hoe langer een inbreker erover doet een huis binnen te komen, des te waarschijnlijker het is dat hij of zij het proberen opgeeft.

Gemiddeld trekt een inbreker er niet meer dan drie minuten voor uit om een huis binnen te raken. Door je huis goed vergrendeld achter te laten rek je tijd, en tijd betekent in dit geval veiligheid.

Weet jij wat je moet doen bij inbraak? En ben jij hier goed voor verzekerd? Onze adviseurs kijken graag met je mee.​​​​​​​​