Vuurwerkschade: wat dekt de verzekering?

Bij welke verzekering kun je aankloppen als je toch te maken krijgt met schade door vuurwerk of vandalisme? 

Brandschade aan woning en spullen
De opstalverzekering dekt schade aan je woning door brand en ontploffing. Maar bijvoorbeeld ook smelt- en schroeischade door vuurwerk. 

Veel schade tijdens de jaarwisseling wordt veroorzaakt door vandalisme. Gaat het om schade aan de woning, dan is dit meestal gedekt op de opstalverzekering. Verschillende verzekeraars vergoeden alleen als het gaat om schade na het binnendringen van de woning.

Schade aan spullen is verzekerd op de inboedelverzekering. Een gaatje in je jas door vuurwerk valt hier ook onder.

Vandalismeschade aan je spullen zónder dat iemand je huis binnendringt is bij minder dan de helft van de (allrisk) inboedelverzekeringen gedekt. 

Vuurwerkschade aan de auto 
Schade door (vuurwerk)vandalisme kun je alleen claimen met een (allrisk) autoverzekering, zoals bijvoorbeeld bij een vuurpijl in de uitlaat. Dit gaat altijd ten koste van je schadevrije jaren en no-claimkorting. 

Raakt je auto dus beschadigd door (illegaal) vuurwerk en heb je alleen een WA-autoverzekering? Dan draai je zelf voor de schade op. Net als bij andere autoschade door vandalisme. Of je moet de dader alsnog kunnen achterhalen. 

Brandschade aan de auto
Bij een allrisk-autoverzekering of beperkt casco autoverzekering is brandschade door vuurwerk gedekt. Met alleen een WA-autoverzekering komt de brandschade aan de auto voor eigen rekening.

Claim je autoschade door moedwillig aangestoken brand (vandalisme)? Dan kan dit bij verschillende verzekeraars gevolgen hebben voor je schadevrije jaren en premiekorting.

Letsel door vuurwerk
De zorgverzekering vergoedt alle medisch noodzakelijke zorg, met uitzondering van het eigen risico. Bij blijvend letsel, invaliditeit of overlijden keert een ongevallenverzekering een vast bedrag uit. Dit bedrag kan sterk verschillen per verzekeraar.

Is iemand verantwoordelijk voor het letsel, dan heb je mogelijk recht op smartengeld. Bijvoorbeeld als iemand onzorgvuldig omgaat met het vuurwerk.

Schade aan anderen
Als je (vuurwerk)schade veroorzaakt bij de buren, dan kunnen de buren die claimen op hun woonverzekering. Voor een vergoeding kun je ook een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Ook opzettelijke veroorzaakte schade door kinderen tot 14 jaar is daarmee gedekt.

Schade door illegaal vuurwerk
Heb je illegaal vuurwerk of steek je het af, dan riskeer je een straf. Verzekeraars vergoeden schade door illegaal vuurwerk vaak niet. Het afsteken ervan valt onder ‘roekeloos gedrag’ en is vaak uitgesloten in de voorwaarden. Zo kan de inboedelverzekering een claim afwijzen voor woningschade door afgestoken illegaal vuurwerk door een gezinslid.

(Bron: Consumentenbond)

Heb jij vuurwerkschade en wil je dit claimen op één van de verzekeringen? Neem contact met ons op en wij kijken graag met je mee naar de mogelijkheden.