Ga jij jouw woning verbouwen?

Dat de verbouwing in of aan je huis geld kost, hoeven we jou niet te vertellen. Het komt alleen vaak voor dat de kosten verder uitlopen, waardoor je nooit helemaal zeker bent van de precieze kosten van je verbouwing. Daarom is het verstandig om je budget van tevoren goed door te nemen, eventueel met behulp van een hypotheek.

Wanneer je besluit om te verbouwen, begint de voorbereiding. Hierbij maak je belangrijke keuzes in de werkzaamheden, wat het eindresultaat moet zijn en of je dit zelf gaat doen of laat doen. Er is enorm veel keuze en je wilt alles van tevoren hebben uitgedacht om een plan te maken.

De een is een ware doe-het-zelver, de ander heeft twee linkerhanden wat klussen betreft. Voordat je begint met een verbouwing is het daarom goed om de balans op te maken en na te gaan wat je eventueel zelf zou willen en kunnen doen. Laat je de verbouwing door een aannemer uitvoeren? Dat is verstandig. Vraag wel of je aannemer een CAR-verzekering heeft, die schade door de aannemer dekt. Daarnaast is het verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Je hoopt het natuurlijk niet, maar het komt voor dat er een conflict ontstaat met de aannemer. Met een rechtsbijstandverzekering ben je dan goed verzekerd voor eventuele kosten wanneer het tot een juridisch conflict uitloopt.

Tijdens een verbouwing gebeurt er een hoop in en rondom je huis. Klussers lopen heen en weer, groot materiaal wordt ingezet en je spullen worden even opzijgeschoven. Het is daarom belangrijk om in de gaten te houden waar je tijdens je verbouwing voor bent verzekerd. Zowel bij je Inboedelverzekering als bij je Opstalverzekering ben je in de volgende situaties meestal beperkt en soms zelfs niet gedekt tijdens je verbouwing:

    • Wanneer je geen definitief dak, ramen of sloten hebt

    • Wanneer je woning (tijdelijk) onbewoond is

    • Wanneer glas breekt tijdens het bouwen, aanbouwen of verbouwen van een huis

    • Wanneer er schade is aan bouwmateriaal of aan nog te installeren spullen

Het komt voor dat bouwmateriaal wordt gestolen, zeker wanneer het huis tijdens de verbouwing niet op slot zit. Daarom is het aan te raden om je huis altijd zo goed mogelijk af te sluiten, ook tijdens de verbouwing. Diefstal van bouwmaterialen uit het woonhuis wordt bij veel verzekeraars namelijk alleen gedekt wanneer het huis goed is afgesloten en niemand anders dan jij en de aannemer de sleutels hebben. 

Wil jij weten of je goed bent verzekerd tijdens de verbouwing? Maak een afspraak met één van onze adviseurs en zij zorgen ervoor dat je tijdens maar ook zeker na je verbouwing goed bent verzekerd.