Het aantal hypotheekaanvragen stijgt

Ondanks de flinke stijging van de hypotheekrente is het aantal jonge huizenkopers volgens onderzoek vorig jaar toegenomen. Ruim driekwart van de Nederlanders in deze leeftijdsgroep bezit op dit moment geen eigen woning. Bijna de helft woont nog bij hun ouder(s) en één op de acht jongvolwassenen woont op kamers of in een studentenwoning. Meer dan de helft woont noodgedwongen thuis omdat zij een eigen woning niet kunnen betalen. Daarnaast geeft 44 procent als reden aan te profiteren van gratis onderdak en/of dat dit hen in staat stelt te sparen voor een koopwoning. Een kwart woont nog thuis, omdat ze eenvoudigweg geen (geschikte) woning kunnen vinden.

Voor de groep jongeren die wél op zoek is naar een koopwoning – zo’n één op de zeven – is bijna de helft al langer dan een jaar met deze zoektocht bezig. Zij vinden hierbij veel obstakels op hun weg. Te hoge huizenprijzen, het gebrek aan woningen in hun betaalklasse of te weinig leencapaciteit worden door hen het meest genoemd. Verder ondervinden zij nog altijd last van de concurrentie op de huizenmarkt en/of voldoen te weinig huizen aan hun wensen. Om hun kansen te vergroten, hebben bijna vier op de vijf jonge huizenkopers hun eisen bijgesteld, bijvoorbeeld door hun zoekgebied te verruimen of concessies te doen aan het uiterlijk van de woning. Opvallend is dat twee derde van de jongvolwassenen de aankoop van een woning – ondanks de hoge energieprijzen – zelfs niet laat afhangen van het energielabel, terwijl dit tot extra hoge maandlasten kan leiden. 

Zo zoekt slechts één op de acht jongvolwassenen naar woningen met een waarde van 350.000 tot 400.000 euro. In de prijscategorieën boven 400.000 euro wordt relatief weinig gezocht, terwijl de gemiddelde huizenprijs 407.000 euro bedraagt. “De huizenmarkt transformeert geleidelijk naar een kopersmarkt. Uit onderzoek blijkt dat jonge huizenkopers op de huizenmarkt hierdoor geleidelijk steeds meer een voet tussen de deur krijgen.

Wel is er goed nieuws voor huizenkopers die een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) willen afsluiten. De grens is sinds dit jaar namelijk met maar liefst €50.000,- omhoog gegaan. Daardoor kun je, mét garantie, tot maximaal €405.000,- lenen. Ga je ook energiebesparende voorzieningen treffen? Dan is de maximale NHG-hypotheek zelfs €429.300,-. 

Ben jij een starter en wil je graag een woning kopen? Neem contact op met één van onze hypotheekadviseurs Maaike, Che of Ferdinand.