Weet jij wat je moet doen als je schade hebt aan je vakantiewoning in Nederland?

 

In Nederland zijn er maar liefst 140.000 vakantiehuizen. Ook dit jaar zal een kwart van de Nederlanders in een vakantiewoning verblijven tijdens de (zomer)vakantie. Maar hoe zit het met schade op vakantie in Nederland? Ben je via een AVP (aansprakelijkheidsverzekering) of een reisverzekering wel goed genoeg gedekt?

Aansprakelijkheidsverzekering

Jouw gehuurde vakantiewoning en de spullen erin zijn niet standaard verzekerd. Valt door jouw schuld bijvoorbeeld de tv stuk, dan biedt de AVP geen dekking. Bij het huren van een kamer via Airbnb of een hotelkamer geldt hetzelfde. Gehuurde spullen vallen in principe niet onder de dekking van de AVP. Huur je tijdens je vakantie dus bijvoorbeeld een fiets? Dan is dit dus niet meeverzekerd op je AVP. Huur je een vakantiewoning met daarin een dure inboedel en gaat er iets stuk, dan ben je daarvoor vaak niet of slechts beperkt verzekerd. Bij sommige aanbieders ben je wel verzekerd maar dan moet het expliciet gaan om een vakantiewoning in het buitenland. Een uitzondering is brand- of waterschade aan een gehuurde vakantiewoning. Die schade is wel gedekt op je AVP als je daarvoor aansprakelijk bent. 

Reisverzekering

De reisverzekering kan schade aan het logiesverblijf vergoeden. Meestal is dit standaard meeverzekerd in de basisdekking of met de bagagedekking van de reisverzekering. De verzekerde bedragen liggen beduidend lager dan die bij de AVP. Maar niet alle reisverzekeringen vergoeden deze schade. Als er door jouw schuld tijdens een vakantie in het buitenland brand ontstaat, is de schade aan de vakantiewoning en de daarbij behorende inboedel bij alle aansprakelijkheidsverzekeraars onbeperkt gedekt. In geval van waterschade op het vakantieadres vergoeden deze schade niet. Sommige verzekeraars vergoeden de schade alleen als het water onverwachts en plotseling uit apparaten, leidingen of sanitair is gestroomd. Zij geven dekking als de schade door jouw eigen schuld is ontstaan. Voor andere schade in of aan je vakantiewoning biedt de AVP in principe geen soelaas.

Heb je nog vragen? Of wil je een reis-/aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Kom gerust eens langs ons kantoor. Onze adviseurs staan voor je klaar!