Heb jij als ondernemer een spaarpot?


Ga je als zelfstandige aan de slag? Zorg dan dat je een spaarpot voor noodgevallen hebt, zoals ziekte of apparaten die stuk gaan. Maar hoe bouw je dit op? En hoeveel geld heb je eigenlijk nodig? Als ondernemer is het soms afwachten hoeveel geld er per maand binnenkomt. Met wat spaargeld achter de hand krijg je niet gelijk geldproblemen als het een keer tegenzit en kun je onverwachte kosten doorbetalen.

Waarom heb ik een buffer nodig?
Het kan natuurlijk in het begin even duren voordat je geld verdient met je bedrijf. Zorg dat je voordat je start met je bedrijf alvast wat geld hebt gespaard. Dan kun je toch je huur, belasting, boodschappen etc. betalen.

Ook na de opstartfase is het handig om een spaarpot te hebben. Stel: je hebt een klusbedrijf en je zaagmachine brandt door. Dan wil je direct een nieuwe kopen, want zonder zaagmachine kun je je werk niet uitvoeren. Ook kun je ziek worden of heb je soms (tijdelijk) geen klanten.

Als je je rekeningen niet kunt betalen, zorgt dat voor stress en problemen.

Hoe hoog moet mijn buffer zijn?
Hoeveel je moet sparen verschilt per persoon. Het is handig om te weten hoeveel geld je nodig hebt per maand. Geld om aan je zakelijke verplichtingen te voldoen, maar ook wat je privé nodig hebt. Zet de kosten op een rij die je maakt voor zowel je bedrijf en privé. Bedenk waarop je zou kunnen besparen als het moet.

Hoe bouw ik een buffer op?
De inflatie is hoog. Daardoor is sparen voor veel mensen lastig. Maar alle kleine beetjes helpen. Het belangrijkste is dat je er een gewoonte van maakt om elke maand geld te sparen. Zo wordt sparen een vaste last.

Over spaargeld ontvang ik geen rente, kan ik niet beter beleggen?
Over spaargeld krijg je weinig rente. Daarom vragen ondernemers vaak of beleggen slimmer is. Je buffer is een noodspaarpot om geldproblemen te voorkomen. Je wilt met dit geld liever geen risico lopen. Ook is het met een beleggingsrekening vaak niet mogelijk om direct geld op te nemen. Terwijl dat in een noodgeval nodig kan zijn. Ook al krijg je weinig rente, het is toch slimmer om je spaargeld op een spaarrekening te zetten.

Wil je meer informatie ontvangen? Of een verzekering afsluiten voor jouw eenmanszaak? Neem contact op met Team de Bruyn.