Wat is een Verhuur- en Recreatiehypotheek?

Door een hypotheek voor een recreatiewoning af te sluiten, kan jouw droom werkelijkheid worden. Je kunt bij een beperkt aantal banken terecht voor deze hypotheekvorm. Houd er rekening mee dat er strengere voorwaarden gelden dan wanneer je een hypotheek wilt afsluiten voor je reguliere woonhuis. Zo kijkt de bank eerst of je het kunt financieren en of je tweede woning aan de voorwaarden voldoet.

Hypotheekvormen
Bij een hypotheek voor een recreatiewoning kun je kiezen voor een lineaire- of annuïteitenhypotheek, maar ook een aflossingsvrije hypotheek is mogelijk.

Leencapaciteit
De hoogte van je hypotheek hangt af van de waarde van de vakantiewoning en je financiële situatie. Er wordt niet alleen gekeken naar je inkomen, maar eveneens naar andere verplichtingen en/of schulden.

Eigen middelen
Hypotheekverstrekkers financieren een tweede woning nooit voor 100%. Vaak kun je maximaal tussen de 70% en 80% je moet dus altijd geld inbrengen. Er moeten dus altijd eigen middelen worden ingebracht. Zodra de geldverstrekker er zeker van is dat je je tweede hypotheek kunt (blijven) betalen, wordt er gekeken naar de recreatiewoning. Zo moet deze onder andere in Nederland staan, van steen of beton en niet verplaatsbaar zijn, op eigen grond of grond met directe erfpacht staan en aangesloten zijn op het water- en elektriciteitsnetwerk. Alleen als je aan de voorwaarden van de bank voldoet, kun je een tweede hypotheek krijgen voor je vakantiehuis.

Aflossing
De hoogte van de aflossing die je iedere maand betaalt, ligt aan de hypotheekvorm die je kiest. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een lineaire- of annuïteitenhypotheek, waarbij je iedere maand een deel aflossing betaalt. Je kunt ook kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Dan betaal je geen maandelijkse aflossing, maar spaar je zelf de lening bij elkaar.

Hypotheekrenteaftrek
Bij een tweede hypotheek voor een recreatiewoning heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je de rente die je betaalt dus niet mag aftrekken van de inkomstenbelasting. De hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor de hypotheek op het huis waar je permanent woont.

Verhuren
Ben je van plan je vakantiehuis te verhuren? Vergeet dit dan niet aan te geven bij je hypotheekaanvraag. Voor het verhuren moet je namelijk eenmalig toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Tevens moet de recreatiewoning aan een aantal aanvullende eisen voldoen. Controleer dus van tevoren goed de voorwaarden van iedere hypotheekverstrekker en kies welke het beste bij jou en je situatie past.

Wil jij een Verhuur- of Recreatiehypotheek afsluiten? Kom gerust eens langs bij ons op kantoor of stel jouw vraag via hypotheek@debruyn.nl.